Anlatarak öğrenme: Öğrenmede en etkili yöntemlerden biridir. Bu teknikte karşınızda öğretmeniz gereken birisi varmış gibi bir öğretmen olduğunuzu varsayarak öğrenmeniz gereken bilgileri anlatabilirsiniz.
Öğrenen bireyin aktif olduğu yapılandırmacı öğrenmede; okumak ve dinlemek yerine tartışma, düşünceleri gerekçeleri ile savunma, varsayımlarda bulunma, sorgulama ve üretilen düşünceleri paylaşma gibi öğrenme sürecine aktif katılım yoluyla öğrenme gerçekleşir.
Belirli aralıklarla yapılan tekrarlar sonucunda kalıcı öğrenme sağlanır. Kısa süreli belleğin süre ve depolama yetkinliği yapılan tekrarlarlar sayesinde artırılabilir. Yani tekrar etmek, yenilemek bir bilginin uzun süreli belleğe işlenmesine yardım eder.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Etkili Öğrenme Nedir? Etkili öğrenme, bireyin kendi hafıza yapısına uygun bir öğrenme yöntemi saptayarak uygulamasıdır. Etkili öğrenme teknikleri arasından kendine uygun olan metodu bulan kişi, eskisine oranla daha hızlı bir öğrenme süreci gerçekleştirecektir.
İnsanlar yaşamları boyunca çevre ile etkileşimlerin sonucu bilgi, beceri, tutum ve değerler kazanırlar. Öğrenmenin temelini bu yaşantılar oluşturur. Bundan dolayı öğrenme kişilerde oluşan kalıcı değişmeler olarak tanımlanabilir.
Öğrenme bilgiyi parçalara ayırma, algılama, tekrardan organize etme, gerekli yerlerde zihinden geri çağırma, ihtiyaç duyulan yerlerde ise kullanma sürecidir. Bu durumda öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için tekrar etmek gerekir. Böylece davranışlar kalıcı hale gelir. Öğrenme sürecinde çevre de aktif rol oynar.
En kolay dil öğrenme yöntemlerinden biri o dili sıklıkla duymak ve konuşmaktır. Öğrenmek istediğiniz dili özellikle de anadili olarak konuşan bir arkadaş edinmek, dili öğrenmek konusunda büyük kolaylık sağlar. Her gün arkadaşınızla edeceğiniz gündelik sohbetler kısa sürede dile hakimiyetinizi arttıracaktır.
AKTİF ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI. Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlamayı amaçlayan bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcı olmaktan çıkıp yaparak yaşayarak öğrenen boyutuna geçerler. Bu metotla karar verme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.
Soruda dersin planlanmasından, değerlendirilmesine kadar herşeyi öğretmen rehberliğindeki öğrenciler yapıyorsa cevap aktif öğrenmedir. Birey kendi öğrenmesinden sorumludur. Ezber değil, üst düzey bilişsel kazanımlara yönelik etkinlikler yapılır.
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğrenme stilleri, bireylerin öğrenme süreçlerinde tercih ettikleri ve en etkili şekilde öğrendikleri yöntemleri belirtir. Öğrenme stilleri dört ana kategoriye ayrılır: görsel, işitsel, kinestetik ve sözel.
* Öğrenme kalıcı izlidir. * Öğrenmeden söz edebilmek için, bireyin gösterdiği davranış değişikliğinin sürekliliğinin olması gerekir. * Türe özgü hazır oluş: Öğrenecek olan organizmanın istenilen davranışı göstermek için gerekli biyolojik donanıma sahip olması anlamına gelir.
Öğrenmenin üç temel özelliği vardır:
Öğrenme yaşantı (deneyim-tecrübe) ürünüdür. Ancak öğrenmede oluşan davranışın içgüdüsel ya da refleks olmaması gerekir. Büyüme, olgunlaşma, hastalık vb. sonucu değişimler öğrenme değildir. Öğrenme bireyseldir.
Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur. Zekâsı normal olan çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta zorlandıklarında öğrenme kaliteleri düşer. Bu nedenle dikkat kalite ve süresinin yaşına göre normal olması öğrenebilmek için diğer bir şarttır.
Öğrenme, bir kişinin deneyimleri, gözlemleri ve etkileşimleri yoluyla yeni bilgiler, beceriler veya anlayışlar elde etmesi ve bu bilgileri zihinsel olarak işlemesi ve anlamasıdır. Öğrenme, beynin sinir hücrelerindeki (nöronlar) bağlantılarının güçlendirilmesi ve yenilerinin oluşturulmasıyla gerçekleşir.
Bilgi Aşaması : Bilgi yeni öğrenilen ya da önceden öğrenilen ve hatırlanan bir bilgi olabilir. Bilgi aşamasında, kullanılacak bilgi zihne gelir. Bu aşama Bloom Taksonomisinin ilk basamağıdır. Kavrama : Bilginin etraflı bir şekilde öğrenilmesi ve kavranılması anlamına gelir.
Beynin iki yarım küresi arasındaki ilişki sinirsel bir bağla birbirini etkilemekte ve iki taraf da birbirinin öğrenmesine katkıda bulunmaktadır. Kurulan sinaptik bağlar ne kadar fazla ise öğrenmenin de o kadar çok sağlandığı da ifade edilmektedir. Böylece öğrenme gerçekleşir.
Öğrenmeyi etkileyen faktörler temel olarak üç ana maddeye ayrılır. Bu faktörler Öğrenen Kişi İle İlgili Özellikler, Öğrenme Yöntemi ve Öğrenme Malzemesi olarak üç ana başlıkta incelenir.
Öğrenmenin birçok tanımı olmakla birlikte en geniş anlamda öğrenme; deneyimler, eğitim ve öğretim sonucu davranışta meydana gelen kalıcı değişiklik olarak tanımlanabilir. Öğrenmede önemli olan faktörler; algılama, anlama ve kavramadır. İnsanların öğrenmelerinde bireysel ayrılıklar vardır.
Öğrenmenin iyi olması için öğrencinin derse karşı dikkatli olması gerekir. Bu da pekiştirme ve kaygılandırma yoluyla güdülenerek sağlanabilir. Öğretmenlerin kullandıkları güdüleme ve araçlarının en önemlisi nottur. Ayrıca konunun önemi anlatılarak da güdülenme sağlanabilir ve böylece dikkat artırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri