Buna göre domuzun yetiştirilmesi de, satılması da caiz değildir. Domuz üretimi veya ticaretinden elde edilen kazanç helal olmaz.
Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır. Kur'an domuzu haram sayarken onu “fısk” (el-Mâide 5/3) ve “rics” (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir.
onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar" (el-A'râf 7/157) meâlindeki âyeti birlikte değerlendirerek domuzun kemiği, yağı, sütü dahil bütünüyle haram olduğuna hükmetmişler, ilgili âyetlerde sadece etinin zikredilmesinin en çok faydalanılan kısmının eti olması gerçeğine bağlı bulunduğunu kabul etmişlerdir.
Domuz beslemek günah mıdır? Domuz beslemek, kullanmak, ticaretini yapmak Müslüman için caiz olmayan işlerdendir.
Bu fetvalar dikkate alınırsa, domuz eti pişirmek veya taşımak suretiyle alınan ücret, İmam-ı Azama göre caizdir denilebilir; fakat imameyne göre caiz değildir.
İlgili 24 soru bulundu
İslâm'da ise domuzun eti kesin olarak haram kılınmıştır.
yer yüzündeki bitki çeşitliliği, bitki biyokütlesi ve bu besin piramidine bağlı olarak diğer canlıların varlığı da bu canlıların varlığına bağlıdır. ayrıca domuz böcekleri bulabilmek için toprağı alt üst ettiğinden toprağın havalanmasına büyük katkıda bulunmaktadır.
Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder.
Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir. Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi domuz eti tüketimine izin vermemiştir.
Çünkü domuz eti yemek, kişinin kendisine yönelik bir günahken zina, başkasının namusuna ve hukukuna tecavüzü de içeren bir günahtır. Domuz eti yemekle bir haram eylem yapmış, bir yasağı çiğnemişsiniz. Yapılacak şey, tevbe edip Allah'tan af dilemektir. Siz bunu yaptığınıza göre inşallah bağışlanmışsınızdır.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
Tadı konusunda ise, her ne kadar başta dediğim gibi, domuz etine yakın olduğu söylense de bilim için 1900'lerin başında bir araştırma yürüten ve insan eti yiyen ünlü bir yazar ve gazeteci olan William Seabrook, dana etine daha çok benzediğini belirtiyor.
Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır.
Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de ise tavşan eti yemeye izin verilmediği belirtilir. Yine Hristiyanlardan gidelim; "Büyük Perhiz" denilen Paskalya öncesi 40 günlük dönemde Hristiyanlar et ve et ürünleri tüketmez.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor? Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Köpek ve kedi gibi, etleri yenmeyen hayvanlara ölü hayvan etlerini yedirmek câizdir. Domuz eti de, bu ölü hayvan etlerindendir. Çünkü -ister kesilmiş olsun, isterse kesilmeden ölmüş olsun-, domuz eti her hâlukârda ölü hayvan (leş) hükmündedir.
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler.
arabistan sulak bir yer olmadığı için domuz az miktarda yetiştirilen bir hayvandı.karlı değildi. onun için insanları o gün bol miktarda bulunan deve etine özendirmek için tamamen ekonomik nedenlerle konulmuş bir yasak.
İnsanlar için domuz tüketmek zararlı değildir. Domuz dahil olmak üzere yediğimiz içtiğimiz her şey kısacası yaptığımız beslenme aktivitelerinde doz her şeydir Kanunu geçerlidir. Domuz etinin çok fazlası tüketilmedikçe insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
Malikilerce mutemet olan görüşe göre, ehlî köpek mekruhtur, fakat köpek balığı mubahtır. Akrep, yılan, fare, karınca ve arı gibi yer haşerelerinin yenilmesi de haramdır. Çünkü bunlar hem zehirlidir hem de selim tabiat sahibi kimseler bunlardan tiksinirler.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.
En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
Türkler İslam öncesi dönemde ne domuz besliyorlardı ne de domuz eti yiyordu. Yani Türklerin bu hayvana neredeyse nefret düzeyinde yaklaşmalarıyla İslam'ın domuz etini haram sayması arasında pek bir ilgi yoktu. Öyle ki, Müslüman olmayan Uygurlar da hala domuz eti yemiyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri