Etkin dinleme nedir? Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Etkin dinleme sürecinde, başarılı ve anlamlı iletişim için belirli iletişim tekniklerinin kullanılması önemlidir. Aktif dinleme sürecinde dinleyici; tekrar etme, vurgulama, yansıtma, empati kurma, netleştirme, özetleme, duygusal durumu okuma ve bunu yansıtma gibi iletişim tekniklerini kullanmalıdır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Bu nedenle karşı tarafın sözünü bölmemek etkin dinlemenin ilk kuralını oluşturur. Karşı Tarafı Dinlediğinizi Belli Edin: Bu bir personel veya müşteri olabilir; karşı tarafı dinlerken etkin şekilde dinlediğinizi belli eden ve diyaloğun akışına uygun tepkiler vermeniz gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
2) Aktif dinleme: Çeşitli yollarla katılmadır. Gerekli olduğu zaman soru sormak, görüş belirtmek ve sorulan sorulara cevap vermeye çalışmak etkili dinlemenin önemli bir parçasıdır.
Nasıl Yapılır? Aktif dinlenme bir işi yapma esnasında o işi sonlandırmadan yapılan dinlenme ve belirli zaman aralığında kişinin kendini daha az olarak yormasıdır. Böylelikle faaliyetleri durdurmadan yavaşlatarak dinlenme sağlanmaktadır.
Etkili dinleme, dinleyicinin konuşmacının sözlerini dikkatlice takip etmesi ve anladıklarını kontrol etmesini sağlar. İyi bir dinleyici, konuşmacının duygularını ve düşüncelerini tam olarak kavramayı başarır. İletişim sürecinde göz teması ve beden dili de önemli rol oynamaktadır.
Dinlenme türleri arasında buluna aktif dinlenme kendi isminden de anlaşılacağı gibi bir faaliyeti yerine getirirken de bir yandan dinlenme eylemini yapmaya imkan vermek durumudur. Aktif dinlenme aşamasında kişi üzerine çalıştığı iş veya durumda kendini daha az yorma hedefi ile yavaşlama halinde bulunmaktadır.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Konuşmak ve dinlemek karşılıklı ve etkileşim içinde gerçekleşmektedir. İletişim ve öğrenmenin temel yollarından birisi dinlemedir. Dinleme, gelen iletiyi doğru bir şekilde algılama, anlama, yorumlama ve değerlendirme gibi süreçleri içermektedir.
Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Ve bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
1. Görünüşte Dinleme: Dinlermiş gibi yapmak; “dinliyorum kulağım sende” denir... Aslında sözlerin hepsini işitir ama hepsini algılamaz. Biraz sonra ne söyleyeceğini ya da günlük programını düşünmek gibi başka konulara yönelimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri