Dr. İlkay Gök “Kendi denizlerimizin balığı olan hamsinin ticari katma değerini yaratamadık. Halbuki hamsi, somon kadar yüksek bir Omega-3 kaynağıdır” diyor. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd.
Pek çok araştırma hamsi, sardalya, istavrit gibi yerli balıklarımızın da somon ve ton balığı kadar zengin birer omega-3 kaynağı olduğunu gösteriyor.
En çok omega-3 içeren balıklar soğuk su veya derin dip balıklarıdır; uskumru, tuna, somon bunlara örnektir.
Hamsinin en önemli faydalarından biri Omega-3, yani temel yağ asitleri açısından oldukça zengin bir balık cinsi olmasıdır. Omega-3 yağ asitleri özellikle kalp ve beyin sağlığı açısından vücudun büyük gereksinim duyduğu maddeler arasında yer alır.
Tüm balıklar omega-3 yönünden zengindir ancak yağlı balıklarda bu oran daha fazladır. Sardalya da yağlı bir balıktır ve kilosunu yeri geliyor 5 liraya yiyebiliyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır.
Mevsiminde taze taze tüketilen hamsi balığı ile nefis balık sofraları kurabilir, bol limonlu salata ile lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Uzmanların tavsiyelerine uyarak haftada 2 defa balık tüketimi, kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
Hamsi, Omega 3, potasyum, fosfor, folik asit açısından oldukça zengindir. 100 gr hamside en az 1,4 gram Omega 3 var.
Türkiye Beslenme Rehberi verilerine 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük 1,1 g/gün, erkeklerin 1,6 g/gün Omega 3 tüketmesi önerilir. Emziren ve hamile kadınlarda ise günlük alınması gereken Omega 3 miktarı 1,4 g/gün olarak belirtilir.
Omega-3 yağ asitleri en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır. Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için tümüyle yeterlidir.
Bu sonuçlar, yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde omega-3 içeren yağlı balık örnekleri şunları içerir: Somon, Orkinos, Tuna, Ringa ve Sardalya.
Omega 3 barındıran yiyecekler; sardalye, somon, ton balığı, ringa, uskumru, morina gibi balıklar, soya fasulyesi, lahana, semizotu, ıspanak, ceviz, keten, ceviz, chia ve kenevir tohumu gibi bitkiler şeklinde sıralanabilir.
Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor. "Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur).
Diyet Yapanlar Yassı Balıkları Tercih Etmeli
Balık türleri arasında levrek, çipura ve mezgit gibi yassı bedenli balıklar diğer balıklara göre daha az yağlı balıklardır. Bu türler, özellikle ciddi kilo problemleri olan kişiler için haftada en az 2 kez tüketildiğinde düşük kalorileriyle oldukça besleyicidir.
Omega 3 açısından zengin balıklar
Omega 3 açısından en zengin balıklar, somon, ringa balığı, ton balığı, hamsi, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklardır. Pişirilmiş somonun 100 gramlık porsiyonu 1.9 g omega 3 yağ asidi içerir.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Tarım ve Orman Bakanlığı, avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altındakilerin oranında artış olması nedeniyle geçen yıl İstanbul Boğazı ve Karadeniz'in büyük bölümünde hamsi avcılığına geçici süreyle yasak getirmişti.
Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85'ini almış olur. Omega 3 yağı, antioksidan içeriği ile kalp sağlığına faydalıdır.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
Zeytinyağının yaklaşık % 14'ü doymuş yağ iken, % 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri