Fakat kişi hakkında hükmedilen mahkumiyet kararının infazının tamamlanmış olması, şikayetten vazgeçme ve etkin pişmanlık, ceza zamanaşımı ve genel af hallerinden biri sebebiyle silinen adli sicil kaydındaki bilgiler doğrudan ve kendiliğinden adli arşiv kaydına kaydedilir.
İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
İşte bu suçlardan ötürü etkin pişmanlıktan yararlanıp da mahkeme 'ceza verilmesine yer olmadığına dair karar' verirse bu sefer kişi memuriyet hakkını kaybetmez.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
İlgili 27 soru bulundu
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Bilişim Suçları ve Etkin Pişmanlık (TCK 245/5)
Mağdurun uğradığı zarar soruşturma aşamasında giderilirse verilecek cezada 2/3'üne kadar ceza indirimi yapılır. Mağdurun uğradığı zarar kovuşturma aşamasında, yani dava açıldıktan sonra giderilirse etkin pişmanlık nedeniyle 1/2 oranında ceza indirimi indirilir.
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir. Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.
Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek ceza, kovuşturma başlamadan önce etkin pişmanlıktan yararlanılmışsa yarısına, kovuşturma başladıktan sonra yararlanılmışsa üçte birine kadarı indirilir.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
Bir kimse, genel aftan faydalandığı suçu tekrar işlese dahi, suçun tekerrüründen dolayı cezasında ağırlaştırma yapılmaz. Bu kişiler hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilemezse de, cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonra 5 yıl içerisinde kasıtlı bir suç işlenmesi veya mahkeme tarafından verilen denetim tedbirlerine uyulmaması durumunda kararı veren mahkeme hükmü açıklayacaktır.
Etkin pişmanlığa ilişkin hükümler fail hakkında uygulandığında faile ya hiç ceza verilmemekte ya da cezasından indirime gidilmektedir11. Nihayet, failin etkin pişmanlıktan faydalanmak istemesi o suçu kabul ettiği anlamına gelmez.
Beraat, kelime anlamıyla “aklanmak” manasına gelmektedir. Bu nedenle beraat kararı yargılanan sanığın masumiyetinin ispatıdır. Beraat kararı veya beraat kararının konusu olan olay hiçbir şekilde adli sicil kaydına işlenmez.
TCK' ya göre hırsızlık, güveni kötüye kullanma, yağma, karşılıksız yararlanma, mala zarar verme, hileli iflas, taksirli iflas veya dolandırıcılık suçlarının işlenmesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulama alanı bulmaktadır.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
Kasım 2021 itibarıyla, darbe girişimine ilişkin açılan 289 davanın tamamı karara bağlanmış; bu kapsamda 1224'ü ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1103'ü müebbet hapis cezası almak üzere toplam 3838 kişi hapis cezasına çarptırılmıştır.
Kaçakçılık suçunun faili hakkında 5607 s. Kanunun 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünün uygulanabilmesi için, soruşturma aşaması sona erinceye kadar suç konusu eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı kadar parayı Devlet Hazinesine ödemesi gerekmektedir.
Mağdurun zararını gidermesi suçu ikrar ettiği anlamına mı gelecektir? Hayır, hırsızlık ve yağma gibi malvarlığına karşı işlenen suçlarda gösterilen etkin pişmanlık, suçu kabul etmek manasına gelmez.
Etkin pişmanlığın sirayeti vardır, yani şüphelilerden veya sanıklardan birisinin zararı tamamen veya mağdurun kabulü ile kısmen gidermesi halinde, bundan diğer şüpheliler ve sanıklar da yararlanır. Ayrıca, etkin pişmanlığa konu zarar gideriminin şüpheli veya sanık dışında birisi tarafından yapılması mümkündür.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri