Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür.
'Etli ekmek tamamen Konya'nın. Bunu birçok yönden açıklayabiliriz. 1200'lü yıllarda ilk defa Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı'nda yapılmıştır: Bunlar kayıt altında bilgilerdir.
Etli ekmeğin Konya'da özelleşmesi, 1940 yılını bulmuştur. Etli ekmeğe olan yoğun talep, bu alanda özelleşme yapılmasına neden olmuştur. Girişimciler bu talebe karşılık vermek için etli ekmek lokantaları açmaya başlamışlardır.
Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor.
Sivas Etli Ekmeği yapımı sırasına herhangi bir katkı maddesi ve koruyucu kullanılmamaktadır. 1 Porsiyon Sivas Etli Ekmekte yaklaşık olarak 225 gr etli ekmek içerir. Bir porsiyon etli ekmek fiyatı 42 TL'dir.
İlgili 18 soru bulundu
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Karar açıklandı. Etliekmek hamuru 7 lira oldu. 180 gram etliekmek hamuru, 2021 yılının Aralık ayında 2 lira 75 kuruştan, 4 TL'ye yükseltilmişti. 2022 yılının Haziran ayında ise etliekmek hamuruna yeni bir zam daha gelmiş, 180 gram etliekmek hamuru 4 liradan, 5 liraya yükseltilmişti. Şimdi ise 7 TL'ye yükseltildi.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Etli ekmek nerenin diye soracak olursanız, Konya'nın en özel lezzetleri arasında yer alıyor.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Etliekmeği Konya'da ilk kez yapan kişi Aşçı Arap namıyla tanınan, aslen Halepli olan Hasan Gülseren'dir.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır.
Domatesler soğanlar biberler ve maydanoz rondoda çekilir ve kıymaya ilave edilir. Baharatları ve diğer malzemeler de ilave edilir. Güzelce karıştırılır ve harmanlanır. Ben bu şekilde hazırlayıp pide yapan fırınlara götürüyorum onlar etli ekmeği yapıp bana veriyorlar.
Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır. İyi pişmiş, zar gibi etli ekmek; en makbul olanıdır.
Her ne kadar eti genelde günümüzde makinede çekilse de zırhta çekilen etli ekmeğin ismi "bıçak arası", peynir ilaveli olanın da "mevlana" olarak değişiyor.
Konya da küçük esnafların ve sanayi çalışanlarının çok bilindik öğle yemeklerinden birisidir aslında yağ somunu. Ve konya kültüründe Etliekmek, Mevlana, peynirli ve patatesli pide gibi çok tercih edilen , yanında genellikle çay ve ayran ile inanılmaz güzel giden harika bir lezzettir.
Konyalılar Etli Ekmek
Her öğüne pek yakışan bu çıtır lezzet yanına alacağınız süzme yoğurt ile öğününüzü bile şölene dönüştürmek sizin elinizde. İstanbul'un en iyi Konya mutfağını bulmuşsunuz; öyle bir etli ekmek yiyip, ayrılmak olmaz. O efsane bamya çorbasından da içmeli.
Diğer taraftan, içini hazırlamak için; kıyma, çok ince doğranmış soğan yumuşamış yağ, maydanoz, tuz, kimyon ve yenibaharı derin bir kapta karıştırın. Üzerine kabuğu soyulup çok ince kıyılmış domates ve Konya'nın ünlü kıl biberini ekleyip iyice karıştırıp, yoğurun.
TDK' ye göre ayrı yazılır yani Etli ekmek diye.....
Kalorisinin büyük kısmını (%45) karbonhidrattan alan Etli Ekmeği kilonuza göre hesaplayarak uygun miktarda tüketebilirsiniz. 1 Porsiyon (231 gr) yaklaşık 485 kcal kalori içerir, 27 gr protein, 54 gr karbonhidrat ve 17 gr yağ bulunur ve 6 Dilime eşittir.
İşlem sonucu yukarıda verilen miktar ya da Hazırladığınız bezelerinin büyüklüğüne göre veya 1 kilo kıymadan kaç pide çıkar sorusuna cevap olarak yaklaşık 20-25 adet pide çıkacaktır. Hazırladığınız pideleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri