Besmele başında euzu söylendiğinde Arapça euzu billahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde söylenmektedir. Bütün olarak anlamı ise şeytanın şerrinden Allaha sığınırım demektir.
Euzu besmele, Tanrı'ya teslim oluş, sığınma demektir. Her işe Allah adıyla başlamak ve O'ndan yardım istemektir.
Bis-mil-lâ-hir-rah-mâ-nir-ra-hîm.) Eûzü besmelenin manası: “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,” demektir.
Namaza durmadan önce “Allahu ekber” diye namaza başlar, sonra derdi ki: (Eûzü billâhi's-Semîi'l-Alîmi mine'ş-şeytâni'r-racîm), her şeyi çok iyi işiten, çok iyi bilen Allahu Teala Hazretleri'ne sığınırım, racîm olan, recmedilmiş olan şeytandan; (Min hemzihi ve nefhıhi ve nefsihi) onun böyle vesvese vermesinden, kalbe ...
Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım. Kur'an okumaya başlanıldığında "euzu çekmek" emredilmiştir. Fakat genelde euzu'nun akabinde besmele de ilave edilerek okunur. Nitekim her işe Allah'ın adıyla başlamak güzel bir alışkanlıktır.
İlgili 45 soru bulundu
Euzu besmele Türkçe olarak "Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm." olarak yazılıyor. Kişiler Türkçe'nin yanı sıra Arapça yazılışını da merak ediyor. Euzu besmele Arapça olarak "بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم" şeklinde yazılıyor.
9 - Bir kağıt veya gümüş levha üzerine 35 defa "Bismillahirrahmanirr ahim" yazılıp bir eve veya züerine asılırsa oraya cin ve şeytan girmez bereket artar. Bu oble bir dükkana asılırsa müşterisi çoğalır, geliri ve karı artar, düşman kötü gözle bakanların nazarlarından korunur.
Euzu besmele, Kuran-ı Kerim okunmaya başladığında çekilmesi gereken bir besmele olarak biliniyor. Namaz sırasında ise Fatiha suresinden önce besmele çekmek gerekiyor. Bunların dışında bir işe başlarken, yolculuğa çıkarken, yemek yemeden hemen önce, abdest alırken de euzu besleme okunabiliyor.
Euzu, Arapça okunuşu “Euzu billahi mineşşeytanirracim” olan, Kur'an-ı Kerim okumaya başlamadan önce söylenen ve Nahl suresinin 98. Ayet-i kerimesinde de geçtiği üzere “istiaze” olarak adlandırılan bir nevi duadır.
ANLAMI: O, ÖYLE BİR ALLAH'TIR Kİ, ONDAN BAŞKA İLAH. YOKTUR. GÖRÜLMEYENİ VE GÖRÜLENİ BİLENDİR.
Bir işe başlarken şeytanın şerrinden ve vesvesesinden Allah'a sığınmak için okunur. Bir işe başlarken, bir yolculuğa çıkarken, yemek yemeye başlamadan önce, abdest alırken euzu besmele okunur. Bir işi kolay kılmak ve işi hayırlı etmek amacıyla da besmele çekeriz.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
“Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı. Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim.
Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele. çekmek sünnettir.
Teavvüz (İstiâze), Eûzü:
Namazda istiâze çekmek yani “Eûzübillâhimineşşeytânirracîm” demek, Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek'atta, Şâfiîler'e göre her rek'atta sünnettir. Mâlikîler ise, bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte, nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler.
Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: “Bismillahirrahmanirrahim ile başlamayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur” Peygamberimizin bu ifadesi bizlere her yapacağımız hayırlı işte besmele çekmemiz gerektiğini anlatıyor.
Her iki durumda da, euzü-besmele'yi Allah'tan yardım istemek, girişeceğiniz eylemde sizi desteklemesini ya da size karşı yönelen tehlikeyi bertaraf etmesini istemek için çekersiniz. Euzü-besmele'nin eûzü'sü, “Taşlanmış/lanetlenmiş olan şeytanın şerrinden sana sığınırım” anlamına gelir.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
1. rekatta Fatiha'ya başlarken eüzü besmele ile başlıyoruz. diğer rekatlarda da Fatiha'ya başlamadan besmele çekiyoruz. Mekruh olmaz.
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar. Ayetel Kürsi genellikle namazlardan sonra daha çok okunur.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Gece uyumadan önce 21 besmele duası okuyan kişilerin, uykularında cin ve şeytanların kötülüklerinden korunacakları düşünülür.
Neml sûresindeki âyette (27/30) besmelenin Hz. Süleyman'ın Belkıs'a gönderdiği mektubun başında yer alması söz konusudur. Bu durum, İslâm'ın başlangıcından itibaren bütün belgelerin yazımına besmele ile başlanılması kaidesini ortaya çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri