Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada, kafeinin beyindeki gri maddeyi azalttığı ortaya çıktı.
Erkekler, kadınlardan daha yüksek hacimli ancak daha düşük yoğunluklu gri madde sergileme eğilimindedir. Gri madde (gri cevher) nasıl artar, nasıl azalır? Yüksek alkol tüketimi , gri madde hacminde önemli azalmalar ile ilişkilendirilmiştir.
Gri madde, hipokampüste bulunur ve görme ve duyma, hafıza, duygular, konuşma, karar verme ve kendini kontrol etme gibi duyusal algıya dahil olur. Daha yüksek gri madde varlığı, artan kişisel yetenek duygusu ile birlikte artan öğrenme yetenekleri ve iyileştirilmiş bellek ile ilişkilendirilmiştir.
Fiziksel egzersizin sağlığa faydalarının yanı sıra, egzersiz yapmanın beyindeki gri madde miktarını arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Journal of Gerontology'de bulunan bir araştırmaya göre, "aerobik egzersiz antrenmanları, yaşlanan insanlarda beyin hacmini artırıyor".
Beyindeki bu gri madde özellikle de yaşlılık döneminde hafızayı ve motor becerileri koruyan, dikkati arttıran, duyguları kontrol ettiren ve konuşmayı yöneten bir etkiye sahip.
İlgili 19 soru bulundu
Beyin iki kısımdan oluşuyor; gri madde ve ak madde. Korteks gri maddedir; burası nöron hücrelerinin yerleştiği, bütün zihinsel aktivitelerin geliştiği bölgedir. Yani beynin aslında en önemli bölgesidir.
Merkezi sinir sisteminde beyaz ve gri olmak üzere iki farklı madde bulunmaktadır. Sinir ağlarından oluşan beyaz made, beyinde bilgi aktarımı yapıyor. Gri madde ise hipokampusta bulunuyor.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Gri madde esas olarak nöronal hücre gövdelerinden ve miyelinsiz aksonlardan oluşur. Aksonlar, nöronal hücre gövdelerinden uzanan ve bu gövdeler arasında sinyal taşıyan nöron bölgeleridir. Gri maddede, bu aksonlar esas olarak miyelinsizdir, yani miyelin adı verilen beyazımsı renkli, yağlı bir proteinle kaplanmazlar.
Beyindekine benzer şekilde Dışta gri madde, içte beyaz madde bulunur.
Hayır, beyindeki gri madde miktarı nöron sayısı ile ilişkilidir, beyindeki nöron sayısı ise sabittir.
Her gün düzenli olarak gazete, dergi, kitap ve benzeri bir şeyler okumak, ilgi duyduğunuz bir alanda yeni bir şeyler öğrenmek beyninizdeki gri maddenin artmasında önemli ölçüde rol oynayacaktır.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Beyin ve omuriliğin beyaz cevher denilen kısmında meydana gelen ''MS Plağı'' diye adlandırılan, hasarların vücutta oluşturduğu çeşitli nörolojik belirtilerle karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Genellikle 20-40 yaşları arasında başlar. Ancak nadir de olsa çocukluk döneminde veya 40 yaşından sonra başlayabilir.
Aerobik egzersiz, hipokampüsünüzü geliştirmenizi sağlamanın diğer yollarından biridir. Yürüyüş bunun en uygun yoludur. Haftada birkaç kez bol oksijenle dışarıda uzun yürüyüşler yaparak, kortizol seviyelerinizi azaltırsınız. Bu da hipokampüs küçülmesinde rol oynayan yüksek kortizol seviyeleriyle başetmenizi sağlar.
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir.
Oksijene en çok ihtiyacı olan organlardan biri olan beyin, oksijensiz kaldığı sürede saniyeler içerisinde hasar görmeye başlar. Beyne oksijenin az gitmesine hipoksi denirken, oksijenin hiç gitmemesi durumuna ise anoksi denmektedir.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Ancak sinir hücreleri yani nöronlar bu durumun bir istisnasıdır. Sinir hücrelerinin bu yeteneklerini doğumdan itibaren kaybetmeye başladıkları düşünülüyor. İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır.
Cerebrumun gri cevherden oluşan en dış tabakasına, serebral korteks denir. Korteks kelimesi latince “kabuk” kelimesinden gelmektedir.
Beyaz madde veya ak madde, sinir sisteminde bulunan nöronların aksonlarının oluşturduğu topluluklara denir. Rengi beyaz olan ve ismini buradan alan maddenin renginin beyaz olma sebebi miyelinli sinir liflerini içermesidir; miyelinin rengi beyazdır.
Beyin MR'ında leke (lezyon, iskemik gliotik odak) nedir? Beyin MR'ında leke (lezyon, iskemik gliotik odak) beyin mrında normalde görülmeyen parlak oluşumlardır. Bunlar çoğunluklar iyi huyludur, beyindeki kılcal damar tıkanıklığı sonucu olabilir veya ailevi olarak sebepsiz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri