Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Cevap: Komşular evden daha önemlidir. Komşun iyi değilse aldığın evde rahatlık ve huzur vermeyebilir ancak komşularınız iyi ise o evde yaşamak, onlarla sohbet etmek ve zaman geçirmek kişiye çok güzel zamanlar geçirtecektir. Bu atasözünde anlatılmak istenen, "çevreni komşunu araştır, evini ona göre al" demektir.
Tüm bu anlamlar içinse ev alma komşu al atasözü kullanılır. Deyimlerin özlü hale gelerek bir şeyleri anlatmasına atasözü denmektedir. Bu doğrultuda ev alma komşu al atasözü ise, ev satın alırken önceliğin her zaman komşular olması şeklinde tabir edilmektedir.
[1] komşular her zaman birbirleriyle yardımlaşmalıdır çünkü komşu olmadan yardım olmaz. Komşular pek çok konuda birbirlerine muhtaçtır.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Herhangi bir olayın gerçek durumuna anlayabilmek için uzaktan değil, birebir yaşamak gerekmektedir. Uzaktan izleyen insanlar için ise olaylar kolay görünür. Hatta yaşamda öyle durumlar ortaya çıkar ki, yaşayan insanlar rahatsız olurken uzaktan kişiler ona imrenir.
Nefesine güvenen borazancıbaşı olur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir anlamında kullanılan bir söz.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hayatta sahip olduğumuz her şeye mutlaka bir gün ihtiyaç duyarız. Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Hazıra Dağ Dayanmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişinin elinde ne kadar çok mal ve mülk ya da para olursa olsun, üretmeden tüketmek kısa sürede eldeki her şeyi bitirebilir. O yüzden eldeki maddi ve manevi durumları harcarken, aynı zamanda bunun yerini doldurmak için mutlaka çalışmak gerekir.
Taşıma Su İle Değirmen Dönmez atasözü, kendiniz çalışarak kazanmadıkça, başkaları tarafından gelen küçük yardımlar ile hayatınızı devam ettiremeyeceğiniz anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Atasözleri günümüzde çok sık kullanılan ve öğüt verici olan sözlerdir. Bu atasözlerinden birisi de Başak Büyüdükçe Boynunu Eğer sözüdür.
Ağzını tutmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: boşboğazlık etmemek. kötü söz söylememek. bir konuda arzu edilmeyen düşüncelerin açığa çıkmasını susarak önlemek.
Başa Gelen Çekilir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çaresiz durumlara düşüldüğünde insan kendini üzüntüye kaptırmayıp bu durumlara sabır göstermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri