Bir kişinin satın alması söz konusu olabilir. Ortak tapu, Konut kredisi ile alınan evlerde yaptırılabilir. Bu durumda her kişi için kredi açılır. Ancak taşınmazın tamamına ipotek konulur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Aynı tapunun birden fazla kişiye ait olması durumuna ortak tapu adı verilmektedir. Bu gibi tapuların üzerinde ortakların payları da yazılmaktadır. Tapunun tamamı iki ortak arasında ortak olarak kayıt altına alınabileceği gibi ortaklar farklı oranlarda da tapuda ortaklık kurabilir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
İlgili 19 soru bulundu
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Bankalar, çeşitli mal veya taşınmazlara ipotek koymak şartıyla kredi verebilir. Bu taşınmazlar arasında tapu senetleri olduğu gibi hisseli tapular da yer alır. Hisseli tapuya kredi çıkması mümkündür.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Hisseli gayrimenkulün satışı, iki farklı şekilde yapılır. Arsa payı olarak ya da hisse devretme usulü ile sağlanabilir. Hisseli satışlarda taşınmazın belli bir bölümü doğrudan satışa sunulabiliyor. Hissedarlardan her biri kendi hissesini diğer hissedarlara ya da hissedar olmayan herhangi birine satabiliyor.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Eşiniz, ailenizden biri ya da arkadaşlarınızla ortak kredi kullanabilirsiniz. Evi müşterek tapulu olarak satın alarak, kredi ödemelerini beraber yapabilirsiniz. Düzenli geliri bulunan en az 2 en fazla 5 kişi bir araya gelerek ortak konut kredisi alabilir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Evli çiftler, konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaptırabilir. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine göre çiftlerin evlendikten sonra edindiği tüm mallar, ortak olacak şekilde değerlendirilir. Bu sebeple evli çiftlerin konut kredisi ile alınan evin tapusunda ortaklık yapmasına gerek kalmaz.
Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü vatandaşlara satış yapılmalıdır. Hisse payını satacak olan şahıs noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir.
Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenmiş olabilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi ya da ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirtir. Bu şekilde birden fazla maliğin düzenlendiği tapuya hisseli tapu denir.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.
Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Müşterek tapunun ayrılması konusu nasıl olur sorusu, bu tapunun ayrılması için tarafların arasında anlaşma sağlanmalı cevabıyla yanıtlanabilmektedir. Özellikle bu konuda tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Bu başvuruda payların ayrı tapular halinde düzenlenmesi talep edilmelidir.
Tapuda, birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz mallar hisselere bölünerek ayrı ayrı tapu şeklinde çıkartılabilmektedir. Bu da ifraz işlemi adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilmektedir.
Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir. Tarafların aralarında anlaşmaları halinde, tek bir taraf 4.000 TL de ödeyebilir.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Ortak tapu, Konut kredisi ile alınan evlerde yaptırılabilir. Bu durumda her kişi için kredi açılır. Ancak taşınmazın tamamına ipotek konulur. Dolayısıyla ortak tapudaki ortaklardan birisi kredi borcunu ödemezse, diğerlerininde bu borçtan, dolaylı olarak sorumlulukları doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri