Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
Etkili ve hızlı okuma, daha fazla bilgi edinmeyi ve daha fazla kavramayı daha az sürede gerçekleşmesini sağlayan bir okuma türüdür. Ülkemizde yetişkin bireylerin okuma hızlarının dakikada 150 ile 200 sözcük kelime arasında değiştiği gözlenmektedir. Bu ise ortalama konuşma hızına eşdeğer bir hızdır.
Sınavlarda her sene artan kelime sayısı süreyi ekonomik kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Sınav Odaklı Eğitim metodumuz sayesinde YGS, LYS, ALES ve KPSS gibi sınavlarda süre arttırabilirsiniz. Anlayarak Hızlı Okuma eğitimi sayesinde konsantrasyonunuz artar; düşünme, anlama ve algılama gibi zihinsel becerileriniz gelişir.
Hızlı okuma sertifikası eğitimlerinde göz ve beynin algılama ve çalışma hızları dengelenerek okuma ve anlama hızının yükseltilmesi çalışmaları yapılır. Gözün nasıl bakması, nasıl görmesi, nasıl okuması ve nasıl anlaması üzerinde sistematik çalışma yapılarak otomatik hale gelmesi sağlanır.
İlgili 36 soru bulundu
Hızlı Okuma İşe Yarar mı? Hızlı okuma teknikleri, anlamı bir kenara atarak uygulandığında faydadan çok zarar getirir. Bu zarar, metni veya ilgili kitap bölümünü gerçekten anlamadan bitirmeyi içerir. Hızlı okuma süreci, metnin ilgili parçasını çok daha kısa sürede ama anlayarak okumayı kapsamalıdır.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz.
Gözünüz ile Okuyun
Bir kitap okuyorsanız bunu içinizden ya da sesli bir şekilde yapmak hem okuma hızınızı düşürür hem de cümleleri anlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bir kitabı sesli okumak aynı zamanda konsantrasyon eksikliğine yol açar. Hızlı okumayı öğrenmenin en etkili yolu, kitabı gözünüz ile okumaktır.
Hızlı Okuma Kursu, duyulardan hafızaya kadar çok fazla yetiyi geliştirir. Eğitim alan kişiye pek çok faydası bulunan Hızlı Okuma Kursu ile beyin normalde çalıştığından daha hızlı çalışır. Hızlı okumayı gerçekleştirirken görme yetisi de gelişir. Bunun yanında kelime dağarcığı genişler ve elbette ki bilgi birikimi artar.
Süre: Toplam kurs süresi 32 saattir. 3 hafta sürer. Hafta içi gündüz 09:00-13:00, hafta içi akşam 18:00-22:00 saatleri arasında, Hafta sonu 09:00-13:00 veya 13:00-18:00 saatleri arasında düzenlenir.
Hızlı okuma öğrenildikten sonra unutulur mu? Hızlı okumayı öğrenen bir kişi öğrendiğini unutmaz. Fakat okuma alıştırmalarını yapmazlarsa gözler yavaşlar. Gözler yavaşlayınca okuma hızında yavaşlamalar olabilir.
Bir birey 6-7 yaşlarında okumayı öğrendikten sonra 8-9 yaşlarında pratiklerle okumasını geliştirir. Kelime dağarcığının %70-80'i beşinci sınıf itibariyle oturmaya başlar. Bir birey beşinci sınıf itibariyle hızlı okuma eğitimleri aldığı zaman okuma hızını rahatlıkla 2-3 katına kadar çıkartabilmektedir.
DİĞER FAYDALARI: Pratik düşünme becerisi kazandırır, zamanla iletişim kurma becerinizi geliştirir, empati kurma yeteneğiniz gelişir, hayal gücünüzü besler, genel kültürünüzü artırır, hayata bakışınızı değiştirebilir, öz güveninizi ve vizyonunuzu geliştirir ve hızlı düşünmenizi sağlar.
Kelime kelime okumak, hızlı okunursa metnin anlaşılmayacağı önyargısı taşımak, dudak kıpırdatarak ya da içten seslendirme yaparak okumak, cümle içerisinde kelimeler arası geri dönüşler yapmak, kelime dağarcığının az olması, dikkat eksikliği gibi etmenler hızlı okumanın önündeki en büyük engellerdir.
MEB'e veya üniversiteye bağlı kurumların düzenlediği hızlı okuma eğitmenlik kurslarına katılarak alınacak sertifika ile hızlı okuma eğitmeni olabilirsiniz.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Aşir okumasında tertil denilen usul uygulanır. Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Hızlı Okuma Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Hızlı okuma egzersizleri ve teknikleri üzerinde kapsamlı olarak durulan hızlı okuma programları 6- 32 saat aralığında değişir. Dolayısıyla hızlı ve anlayarak okuma becerisi kazanmak için çok fazla zaman harcamak gerekli değildir.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Etkin Hızlı Okumanın tarihçesine baktığımızda ilk olarak 2. Dünya Savaşı'nda ortaya çıktığını görüyoruz.
Okuma hızının bir sayfalık bir okuma üzerinde hesaplanması oldukça basittir. Üzerinde okuma hızı hesabı yapılacak bir kitap alınır ve bu kitaptan seçilen bir sayfa anlayarak okunur. Okunan sayfanın kaç dakikada tamamlandığı okuma zamanı olarak kaydedilir. Daha sonra okunan sayfadaki kelime adedi sayılır.
Anne ve babalar okuma akıcılığını geliştirmek için çocuğun hızla okuyacağı bir kitap belirleyip (bunu yaparken yazıların az ve büyük puntolarla belirginleştirilmiş olması tercih sebebi olacaktır) bu favori kitapları tekrar tekrar okunması için çocuğun teşvik edilmesi, bu tekniğin uygulanmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri