EV HANIMLARINA EMEKLİLİK TOPLU ÖDEME NE KADAR? Mevcut tutar üzerinden devletin ev hanımlarının emekli olabilmesi için ödeyeceği aylık prim tutarı bin 67 lira 52 kuruş olacak. Ev hanımları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek.
Devlet üçte bir oranında prim desteği sağlayacağı için ev hanımlarının emekli olması için aylık ödenmesi gereken prim 2.863 TL'dir. Devletin yıllık prim desteği ise 17.160 TL'dir.
Bugün isteğe bağlı yapılan sigorta ile 15 yıl prim ödemesi gereken ev kadınlarının bu primlerininin üçte birini devlet üstelenecek. En az brüt asgari ücretin (10 bin 8 lira) yüzde 32'sini, en yüksek de bunun 7.5 katı kadar yatırarak isteğe bağlı sigorta yaptırılabiliyor.
Evde küçük işler yaparak emekliliğe hak kazanmak mümkün. Bu şekilde geçimini sağlayan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor, hem de vergi vermeden esnaf statüsünde değerlendiriliyor. Üstelik primlerini 24 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. Emekli maaşı ise prime göre 1.000 – 1.400 arasında değişiyor.
Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi müjdesi, 2023 genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak.
İlgili 20 soru bulundu
Uzun süre evli kalan, hiç sigortası olmayan ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme yapılarak hak edilebilecek. Bu kapsamda 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik verilecek.
Hiç çalışmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek emekli olabilirler. Fakat bu yöntemle emekli olabilmeleri için şu şartları yerine getirmeleri gerekir: İsteğe bağlı sigorta kapsamından yararlanmak için gün sayısını doldurmak gerekir.
İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim koşulu bulunur. Ayrıca ev hanımları eğer ilk sigorta girişinden sonra doğum yaptıysa doğum borçlanması yapabilir. Erkekler de askerlik yaptığı süreyi borçlanabilir. İsteğe bağlı sigorta uygulamasına başvurarak siz de primleri kendiniz ödeyerek emekli olabilirsiniz.
Çalışan veya çalışmayan ev hanımları ayda en az 1.375 TL ödeme alma hakkına sahip olabiliyor. Devletin ihtiyaç sahiplerine sunduğu dul ve yetim aylığı detayları belli oldu…
Ev hanımlarının emeklilik başvuruları, e-devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden başvuru yapan ev hanımları, başvuruları onaylandıktan sonra müdürlüklere giderek emeklilik işlemleri için imza atmalılardır.
EYT ile birlikte 2.5 milyon vatandaşın emekli olmasının ardından ev hanımları için de çalışmalar başladı. 25 yıllık evli ve daha önce hiç çalışmamış ev hanımları artık emekli olabilecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Nasıl Başvuru Yapılır? Bazen "ev hanımları destek ödemesi" olarak da anılan bu yardım programına başvuru yapmak isteyen annelerin belirli şartları sağladıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Kadın destek ödemesini almak için öncelikle e-devlet hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Ardından arama butonuna ''Kadınlara Yardım'' sekmesine tıklıyorsunuz. Açılan formu doldurmanız halinde 10 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz dönüş yapılıyor.
Bu sosyal yardımlardan çalışmayan kadınlar da yararlanabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için farklı tür yardımlar yapılıyor. 2023 yılı itibariyle maddi ve ayni destekler verilmeye devam ediyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Fakat çalışma geçmişi olmamasına rağmen ev hanımlarının da emekli olması mümkün. Bunun için ev hanımlarının önünde üç seçenek var. SGK'ya göre ev hanımları doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ya da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirler.e-Devlet üzerinden başvuru yaparak emekli olabilirsiniz.
Dolayısıyla 1 gün bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olup, kalan 29 günü isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hizmet süresini 30 güne tamamlayan sigortalının bu hizmet süreleri 4/a kapsamında değerlendirilmektedir.
Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir.
OVP'ye göre, yeni emeklilik sistemi, “Karma Sistem” olarak adlandırılacak. Bu sistemde, çalışanlar, SGK'nın sunduğu “Genel Sağlık Sigortası (GSS)” kapsamında olacaklar. Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek.
Cevap: Selvi Hanım, Torba Kanun'la düzenlenen doğum borçlanması hakkından siz de yararlanabilirsiniz. 1988 yılındaki doğumunuz sigorta başlangıcınızdan önce olduğu için bunu borçlanamazsınız fakat diğer iki doğumunuzu borçlanabilirsiniz. Böylece toplam dört yıl borçlanma yaparak hizmet kazanmış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri