Yeterli Miktarda Su Tüketin Bu kanama, vücuttaki sıvı kaybını artırır ve bu kaybın telafisi için yeterli miktarda su tüketmek önemlidir. Su ayrıca, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler ve bu dönemdeki semptomların azalmasını sağlar. Günde en az 8 bardak içilmelidir.
Regl döneminde mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın. Bu denli sıvı kaybı yaşarken, vücudunuzun susuz kalması çok normaldir. Su içerek, şişkinlik ve halsizlik gibi yaygın semptomları hafifletebilirsiniz. Egzersiz yapmanın, sancı ve enerji kaybı gibi regl semptomlarına iyi geldiğine şüphe yok.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Adet döneminde ortaya çıkan sancılar kramp şeklinde olur. Bu dönemde kadınlar bol bol su tüketmelidir. Ortalama 3 litre kadar su tükettiğinizde krampların şiddeti azalabilir.
Adet sancısından şikayet eden kadınların, adet süresi boyunca ve öncesinde şeker, tuz ve nişasta tüketmemeleri ve içtikleri su miktarını artırmaları önerilir. Menstrüel kramplar, sıcak çay ve sıcak su gibi içecekler içilerek en aza indirilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hayız bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali (hükmî kirlilik, hades) veya mazeret kabul edildiğinden yalnız namaz, oruç, Kur'an okuma, Kâbe'yi tavaf gibi belirli ibadetlerin ifasına ve doğrudan kanın aktığı organla ilgisi sebebiyle cinsî münasebete engel olarak görülmüştür.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Erken adet olmak için en etkili yöntemlerden biri sıcak bir banyo yapmak, mümkünse sıcak bir küvete uzanmaktır. Sıcak su vucudun rahatlamasını sağlarken stresi de azaltır ve adetin beklenenden erken gelmesine yardımcı olabilir.
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
Yani içiniz rahat olsun. Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur.
Var olan bir adeti tamamen durdurmak mümkün değil, ancak beklenmeyen bir anda başlayan adet dönemlerinde kanamanın miktarı azaltılabilir. Hormon ilaçlarıyla örneğin adeti 6-7 gün süren bir kadının adet kanamasını 2-3 güne düşürmek, kanamanın miktarını azaltmak mümkün olabiliyor.
Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır. Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır.
Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Yapılan bir araştırmaya göre, su içmek kan akışını hızlandırdığı için cilde daha canlı bir görünüm kazandırma konusunda da etkili olabilir11. Dolayısıyla çok merak edilen “Su içmek cildi güzelleştirir mi?” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkün olabilir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Sıcak su vücut ısını arttırır. Isı karın akslarını arttırır ve aynı zamanda rahimdeki kan akışını hızlandırmaya teşvik eder. C vitamini büyük dozlarda tüketildiğinde rahim duvarlarını yıkmaya yardımcı progesteron üretimini arttırır. Bu şekilde adet döneminin gelişi hızlanır.
Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Adetli bir kadının banyo yapmasında dinen bir sakınca yoktur.
Regl dönemini daha kısa tutmak için ortaya atılan akımlardan bir diğeri ise küçük bir bardak limon suyu içmek. Bununda regl üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. Hatta mide rahatsızlıkları olan kişilerin bol miktarda asitli gıdaları tüketmesi ağrılı ve sancılı sürece işaret eder.
7. Her zamanki gibi bol bol su, daha çok su! Yeterli düzeyde su içmemiz vücuttaki dengeyi sağlıyor ve ödemi atarak şişkinliğimizi azaltıyor. Yetersiz su içildiğinde vücut her suyu da yutarak ödem oluşmasına sebebiyet veriyor. Günde 2 buçuk-3 litre su içmek bizi rahatlatacaktır.
Günlük kalsiyum tüketimi sinir-kas fonksiyonlarını kontrol ederek adet sancı olasılığını azaltabilir. Bunun aksine, kalsiyumdan fakir beslenme, kas kasılmalarına ve kramplara sebep olabilir. Süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin ürünlerin tüketilmesi bu nedenle önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri