Türkiye sınırları içerisinde tek konutu olup konutun brüt alanı da 200 metrekareyi aşmıyor ise ev hanımı olan bayan emlak vergisi ödemeyecektir. Bu uygulama ise 4962 sayılı kanun ile getirilmiş olup 2004 yılından beri uygulanmaktadır. Ancak bu koşulları sağlayan ev hanımları için geçerli olan bir kanundur.
Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekir.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
E-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır? E-ticaret vergi muafiyeti alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması isteğe bağlıdır. Ticari bir hesap açılması ve hasılatın bu hesap aracılığı ile elde edilmesi zorunluluğu yoktur. nternet ve benzeri elektronik ortamdan elde edilen hasılat sınırı 2023 yılı için 120.096 TL'dir.
Evlerinde ürettikleri ürünleri sosyal medya hesaplarından veya bir web sitesi açarak satan ev hanımlarına vergi muafiyeti 15/03/2019 tarihli ve 30715 sayılı 306 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yayımlandım.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 129.000 TL olarak tespit edilmiştir.
Trendyol'da Şirket Olmadan Satış Yapmak Mümkün mü? Herhangi bir şirket türünde kuruluş aşamasında olan veya aktif pozisyondaki tüzel kişilikler mağaza açabilir. Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Sigortalı olarak bir kurumda çalışılması, sağlık kurulundan en az yüzde 40 engelli raporu alınması ve vergi dairesinden vergi muafiyetine hak kazanılması gerekiyor.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Ev hanımları isteğe bağlı sigorta yaptırarak genel sağlık sigortası kapsamına girmeye hak kazanırlar ve devletin sunmuş olduğu tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanırlar. Böylece belirlenen şartları tamamladıklarında kuruma ev hanımı emeklilik başvurusu yaparak emekli aylıklarını almaya başlarlar.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.
Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek. Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek.
Sosyal güvenlik kurumlarından aylık alıp başka geliri olmayan, şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar, geliri olmadığını belgeleyenler, gazi, engelli ve vefat eden emeklilerin yakınları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut için geçerli.
Esnaf Muaflığı Belgesi Nasıl Alınır? Esnaf muaflığına ilişkin şartları yerine getirenler, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairelerine dilekçe vererek esnaf vergi muafiyeti belgesi olarak da bilinen belgeyi alabilirler. Bu belgenin alınması isteğe bağlı olup belgenin alımı sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Vergi kanunlarında değişiklik yapan teklif Meclis'te yasalaştı. Yasa, küçük esnaf ve çiftçiye vergi muafiyetleri getiriyor. Yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
Engelli olduğu için vergi indiriminden yararlanmak, diğer bir ifade ile daha az vergi ödeyip yaşı beklemeksizin emekli olmak isteyenlerin başvurularını; - İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, - Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, - Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü'ne, yapması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri