Ev hapsi; kişinin kaçması veya saklanması ya da delilleri yok etmesi, gizlemesi veya değiştirmesi ya da tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Ev hapsi, nispeten hafif suçlarda mahkemelerce verilen hapis cezalarının kişinin kendi konutunda geçirmesini ifade eder. Mahkeme tarafından ev hapsi ile cezalandırılan kişi hapis cezası sonuna kadar konutundan dışarıya çıkamaz.
Ev Hapsinin Süresi Ne Kadardır? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde konutu terk etmeme tedbiri en çok iki yıl uygulanabilmektedir. Bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilmektedir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren söz konusu tedbir en fazla üç yıl uygulanabilecektir.
-75 yaş ve üstündeki kişilerin 3 yıl ya da daha az ceza almaları durumunda bu ceza verilir. EV HAPSİ NASIL UYGULANIR? Ev hapsi cezasının uygulamasına büyük önem verilir. Söz konusu ceza mahkeme kararından 10 gün sonra elektronik kelepçe takılması ile başlar.
İlgili 29 soru bulundu
Ev hapsi; kişinin kaçması veya saklanması ya da delilleri yok etmesi, gizlemesi veya değiştirmesi ya da tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, kişinin konutuna veya konutunun eklentisine (balkon, bahçe gibi) rızası olmadan girmesi ya da rızası ile girdikten sonra rızasına aykırı olarak çıkmamasıdır.
Eklemeler ile artık konutunu terk etmeme şeklinde uygulanan ve halk arasında ev hapsi olarak bilinen adli kontrol tedbirinin uygulanması ile geçen süreler verilecek mahkûmiyet hükmünden mahsup edilebilecektir. Ancak ev hapsinde geçecek olan her iki gün cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınacaktır.
(4) Disiplin hapsi ve tazyik hapsi kararları, tekerrüre esas olmaz, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz ve adlî sicil kayıtlarına işlenmez.” hükmünü havi olup; Maddede disiplin hapsi cezasının infazı amacıyla (5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un “yakalama emri” başlıklı 19.
Kanuna 1 yıl veya daha az süreli hapis cezaları para cezasına çevrilebilir. Bu durumun bir istisnası bulunmaktadır. Suç tanımında hapis cezası ile adlî para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adlî para cezasına çevrilmez.
Mahkemeden lütuf gibi karar: Ev hapsine devam ama hastaneye gidebilir.
Ev hapsi (konutunu terk etmemek) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda koruma tedbiri olarak düzenlenen adli kontrol tedbiri altında şüpheli veya sanık tarafından uyulması gereken bir yükümlülük çeşidi olarak öngörülmüştür.
28- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere 70 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 2 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
İnfaz süresince 24 saatini ev hapsinde geçirme cezası alanların kontrolleri, elektronik kelepçe uygulamasıyla rahatlıkla yapılabiliyor.
Konutta infaz cezası çektirilirken Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna göre elektronik kelepçe ile izleme yapılabilecektir. Bu sayede kişinin konutu terk edip terk etmediği yani denetimli serbestlik kuralını uyup uymadığı kontrol edilebilir hale gelecektir.
Ev hapsi kararına uyulmazsa ne olur ? hemen tutuklama kararı verebilecektir. Bu nedenle ev hapsi kararına uymamak veya bu kararı ihlal etmek yerine, hukuki yardım alınarak adli kontrol kararının kaldırılması için yasal başvuru yollarını işletmek daha doğru olacaktır.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Ev hapsi, nispeten hafif suçlarda mahkemelerce verilen hapis cezalarının kişinin kendi konutunda geçirmesini ifade eder. Mahkeme tarafından ev hapsi ile cezalandırılan kişi hapis cezası sonuna kadar konutundan dışarıya çıkamaz.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Elektronik kelepçenin kırılarak atılması, kamu malına zarar verme suçunu oluşturur. Mala zarar verme, malvarlığına karşı suçlar arasında bulunmakta ve başkasına ait bir malın yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi veya kirletilmesi olup Türk Ceza Kanunumuzun 151.
CMK'nın 102. maddesine göre, Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girmeye suçlarda tutuklulukta kalma süresi altı aydır. Bu süre zorunlu- luk hallerinde dört ay daha uzatılabilir. Yani atılı suç ağır ceza mahke- mesinin görevine girmiyorsa tutuklama süresinin üst sınırı en fazla on aydır.
Adli Kontrol Kararına İtiraz Nereye Yapılır? Sulh Ceza Hakimliğinin adli kontrol kararına itiraz o yargı çevresindeki Asliye Ceza Mahkemesine yapılacaktır.
Bununla birlikte açık cezaevlerine de kapalı kurumlarda olduğu gibi araç telefonu, telsiz telefonu veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçları sokulamaz ve kullanılamaz (İnfaz Kanunu m.66/4).
Tedbir kararlarına karşı yapılan itirazı inceleyecek merci, itiraz talebinin kabulüne veya reddine, verilen tedbir kararının kaldırılmasına, uygun görülecek başka bir tedbirle değiştirilmesine veya aynen devamına karar verebilir. Elektronik kelepçe uygulanması kararı en fazla 6 ay için verilebilir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak “Elektronik Takip Sistem Merkezi” ile şiddet uygulayan, mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararı verilen erkeklere elektronik kelepçe takılacak. Bu kelepçe ile şiddet uygulayan erkek, eşi ya da beraber olduğu kadına 500 metreden fazla yaklaşamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri