İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın. Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Küflenmeden korunmanın en efektif yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindenki küf hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir (kontamine edebilir). Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (en az ayda bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
- Etkilenen yüzeydeki küfü elektrik süpürgesiyle çekin. Süpürgenizin fırça aparatını kullanın ya da bölgeyi sert bir fırça ile ovalayın. - Küflerin üzerine beyazlatma solüsyonu sıkın. 7,5 litre suya yarım bardak çamaşır suyu ekleyerek oluşturduğunuz solüsyonla küflü bölgeyi silin, süngerle ovalayın ya da spreyle sıkın.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Tavanlarımızdaki küfün temel nedeni nem ve yalıtım problemleridir . Tavanın nem alması veya evdeki nemin dışarıya atılamaması sonucu küfe ortam hazırlanmış olur . Kış aylarındaki nem çekme rutubet gibi problemler yaz ayları başlamasıya daha çok küf olarak belirir .
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor.
TUZ VE KARBONAT KÜFLENMEYİ GECİKTİRİR
Bu durumda nem çekici tuz veya karbonatın nemlendikçe değiştirilmesi gerekir.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz.
Küflü duvara boya uygulamadan önce duvara astar sürmelisin
Duvar, uygulanan astar sayesinde küfü hapseder. Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Rutubetli bir odada uyumak ise uykunun kalitesini olumsuz etkileyebilir. Nemli bir ortamda uyuyan kişiler genellikle terleme nemli bir cilt hissi ve rahatsızlık hissi yaşayabilirler. Bu durum uyku düzenini bozabilir ve derin uyku aşamalarının sıklığını azaltabilir.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri