Camyünü, taşyünü, ekspande polistiren (EPS), ekstrude polistiren (XPS), poliüretan (PUR), fenol köpüğü, cam köpüğü, ahşap yünü levhalar, genleştirilmiş perlit (EPB), genleştirilmiş mantar (ICB), ahşap lişi levhalar ısı yalıtımı malzemeleri arasında yer alır.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler
Ülkemizde üretilen ısı yalıtım malzemeleri genellikle şunlardır: Cam yünü, plastik köpük (polistren, poliüretan, vb.) perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Binalarda yalıtım hem içerden hem de dışardan yapılabilmektedir. Bilindiği üzere mantolama dediğimiz uygulama, dışardan yapılan yalıtıma verilen isimdir. Hatta zaman zaman dış cephe kaplama veya dış cephe mantolama olarak da adlandırılır.
Ev ısıtma sisteminiz, duvarlardan gelen soğuğu azaltmada önemli bir rol oynar. Duvardan ısı yayar radyatörler veya kaloriferler kullanarak odaları daha etkili bir şekilde ısıtabilirsiniz. Pencereleri kapatan kaliteli perdeler veya jaluziler kullanmak, duvarlardan gelen soğuk hava sızıntısını azaltabilir.
Uzun ömürlü: İç cephe ısı yalıtımı, ev veya iş yerlerinin ömrünü uzatır. Çünkü yalıtım, duvarlara zarar veren nemi ve nemle birlikte gelen çürüme ve küf oluşumunu önler. Değer artışı: İç cephe mantolama, ev veya iş yerlerinin değerini artırır.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Bir binada kullanılan ve en fazla tercih edilen ısı yalıtım malzemesi Eps'dir. EPS expanded polistren olarak bilinen, petrolden elde edilen, genellikle beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Aynı zamanda gri olanları karbon takviyeli ürünlerdir.
Isı yalıtımı boyası işe yarıyor mu? Bu iki sorunun cevabı aynı, evet. Özellikle, binaların dış cephe duvarlarına dış cephe ısı yalıtım malzemeleri doğru şekilde uygulanmadıysa ve ya yetersiz bir uygulama olduysa, bizler bu durumda iç cephe ısı yalıtım malzemeleri ile çözümler aramaktayız.
Isı yalıtımı farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için yapılan uygulamalardır. Yalıtım uygulamasının temel amacı, yapı bileşenleri ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden korumaktır. Isı yalıtımı yapılmamış bir binada yaşıyorsanız, pencereleriniz yüzünden yaklaşık %10 -%25 oranında ısı kaybı oluşur.
İnşaatlarda ısı yalıtım malzemeleri sadece en çok bildiğimiz malzemeler değildir: strafor ve mineral yün. Ayrıca ısı kaybına ve soğuk havanın nüfuzuna karşı daha iyi koruma sağlayan, aynı zamanda daha ince ve neme karşı dayanıklı olan malzemeleri de içerirler.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
İç cephe izolasyon, binalarda dış cephe izolasyon uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilen izolasyon çeşididir. Bina yönetimleri ortak ısı yalıtımı kararı almamışsa daire sahipleri iç mantolama uygulaması yaptırarak az da olsa ısı tasarrufu yapmış olur.
Dolayısıyla EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan mantolama, binanın nefes almasına engel olmaz; ilave olarak binanın ısı yalıtımını sağlarken, bina donatısını korur ve binanın ömrünü uzatır. Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Çatı yalıtımı : Ortalama metrekare başına 50 – 200 TL arasındadır. Zemin yalıtımı : 50 – 100 TL arasındadır. Duvar içi yalıtım : 50 – 150 TL arasındadır.
Köpüklerin yanı sıra cam yünü, taş yünü, cam köpüğü, genleştirilmiş perlit, mantar levhalar, ahşap lifli levhalar, seramik yünü gibi malzemeler de yalıtım için kullanılan malzemeler arasında yer alır.
Malzemenin ne denli ısı tutabiliyor olduğu, ısıl iletkenliği, basınç dayanıklılığı, boyutsal kararlılığı, düşük birim ağırlığına sahip olması, buhar geçirimliliği, çekme dayanıklılığı ve yüksek ısı direnci gibi özellikler yalıtım malzemesi seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken özelliklerdir.
Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir. Bu şekilde bina kabuğu bir manto gibi dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
Mantar, asbest, cam, plastik, köpük ve çamur bunlardan sadece birkaçı olarak sayılabilir. Eski zamanlarda Mısırlılar, ıssız ve sıcak bölgelerdeki evlerini soğutmak amacıyla yalıtım sistemi uygulardı. Soğuk kış aylarındaysa evlerini soğuktan korumak için, keten kumaşları ısı yalıtımı için tercih ederlerdi.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri