Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Marmara'dan Akdeniz'e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Yaşam Alanları Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
İstanbul Boğazı'nda hamsi sürülerinin peşine takılarak gelen 3 köpekbalığı yakalandı. Mumyalanacak köpek balıkları, müzede sergilenecek. Balıkçı Kenan Balcı, köpek balıklarının hamsi avcısı olduğunu belirterek, ''Son günlerde Marmara'da inanılmaz ölçüde hamsi bolluğu yaşanıyor.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Köpekbalıkları sadece Tiren Denizi ve Napoli Körfezi sularında değil, Cenova, Palermo ve hatta Venedik gibi büyük şehirlerin yakınlarında bile yaşamaktadır.
Marmara Denizi'ne açılan balıkçının ağlarına camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Altıntaş Mahallesi'nden denize açılan balıkçı Cevat Şen'e ait teknenin ağlarına yaklaşık 3 metre boyunda camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Tekneye alınarak kıyıya getirilen balığa, çevredekiler ilgi gösterdi.
En önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya Kemer'de, kıyıya yaklaşan bir tür denizde yüzenleri telaşlandırdı. Yüzgeçleri su yüzeyinde görülen türü köpek balığı sanan sahildekiler, taşla uzaklaştırmaya çalıştı. Bu görüntüler de sosyal medyada hızla yayıldı.
Bu artışın köpekbalıklarının daha saldırgan hale gelmesinden ziyade, özellikle Güney Avustralya ve ABD'nin doğu kıyılarında sahil şeridinde ikamet eden ve plajlara akın eden insan sayısının yükselmesinden kaynaklandığı açıklandı.
Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların ağlarına yaklaşık 4 metre boyunda, 1,2 ton ağırlığında köpek balığı takıldı. Avşa Adası açıklarında palamut avına çıkan balıkçılarca yakalanan "pamuk" cinsi köpek balığı, Beylikdüzü Yeşilvadi Türkiye Deniz Canlıları Balıkçı Kenan Müzesi'ne getirildi.
Karadeniz'deki beslenme rejimi, denizin tuzluluk oranı gibi faktörler kaplan köpek balığı gibi tehlikeli türlerin bu havzaya geçişini engelliyor. Bu nedenle Karadeniz'de insana zarar verecek bir köpek balığı riski bulunmuyor.
Kıkırdaklı balıklar arasında yer alan köpek balıkları doğada ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşarlar. Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar.
Köpek balıkları en fazla okyanuslarda ve tatlı sularda yaşamaktadırlar. Köpek balıkları ülkemizde yer alan denizlerde de bulunmaktadır. Okyanuslarda yaşayan köpek balıkları genellikle daha büyük olan köpek balıklarıdır.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Köpek balığı, hem tuzlu sularda hem de tatlı sularda rahatlıkla yaşayabilen canlılar arasında yer alır. Okyanuslarda yaşamını sürdüren köpek balıkları, genellikle diğer balıklardan daha büyük olan balıklarıdır.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında olta ile sinarit ve mercan avına çıkan sportif balıkçı Serhat Şahbaz ve arkadaşlarının oltasına nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşı olduğu için kırmızı listede yer alan 'Keler' cinsi köpek balığı takıldı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde balıkçı Hüseyin Hanlı, 700 metre derinlikte Pasifik kıyılarında yaşayan Ninja Lanternshark türü köpek balığı yakaladı. Bölgede bu tür bir balığı ilk kez gördüğünü söyleyen Hanlı, köpek balığına bir üniversitenin koleksiyon merkezinin talip olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri