Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Özellikle yerlerin camların ve kapıların silinmesine birçok insan dikkat eder. Eğer ki evinde fazla yaşayan kimse yoksa 2-3 günde bir silmek iyi olur gadası. Ama ev kalabalık olursa 1-3 günde bir silmek daha mantıklı olur.
Temizlik saat 09.00'da başlayıp 17.00'da bitiyor. 8 saatlik bu süre içinde temizlik bitmediği takdirde 40 dakika daha devam ediyor ve en geç 17.40'ta bitiyor. Evin büyüklüğüne ve yapıalcak işe göre personel sayısı ve ücret belirleniyor.
Ev temizliği denilince akla hafta sonu, bayramlar ve bahara yakın temizlik gelmektedir. Cuma günü genellikle yoğun geçen bir gün olması nedeniyle temizliğin perşembeden yapılması daha kolay olacaktır.
Eviniz zaten bir gün ara ile kendine geliyor ve etrafta ciddi oranda bir toz görüntüsü yok ise dip bucak temizliğinizi 15 günde ya da 3 haftada bir yapmanızda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Banyonuzu ne kadar sıklıkta temizlemeniz gerektiği, evde yaşayan insan sayısına göre değişebiliyor. Yine de, haftada en az bir kere bütün banyonuzu temizlerseniz kafanızın rahat edeceğini söyleyebiliriz. Tabii, bunun dışında günlük ufak banyo temizliği yapmakta fayda var.
Eğer evinizi düzenli olarak, günaşırı silip süpürüyorsanız dip bucak temizlik için acele etmenize çok da gerek yok. Eviniz zaten bir gün ara ile kendine geliyor ve etrafta ciddi oranda bir toz görüntüsü yok ise dip bucak temizliğinizi 15 günde ya da 3 haftada bir yapmanızda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
1-Düzenli ve temiz arasındaki farkı bilirler
Yerler silindiği, halılar süpürgelendiği ve banyo parladığı için bir ev temiz görünebilir. Ama eğer düzeltilmemiş yatakların üzerinde dağılmış giysiler, yerlerde tonlarca oyuncak ve yerlerde çalışma kağıtların ve kitapları varsa eviniz temiz gözükmez çünkü düzenli değildir.
Önce Islak Alanları Temizleyin
Banyo ve mutfak, genellikle evimizin ıslak alanları olarak geçiyor. Bu alanları temizlemek, hijyenik olmasını sağlamamız gerektiği için diğer yerlerden daha fazla zaman alıyor. Bu nedenle evinizi temizlerken ilk bu alanlardan başlamak gerekiyor.
Gündelik temizlikçiler, evin hijyenik ve düzenli olması için gereken ev işlerini yaparlar. Evin durumuna göre bulaşık, çamaşır, süpürme ya da silme gibi işleri planlarlar. Elbette siz kendi eviniz için nasıl bir temizlik istiyorsanız gündelik temizlikçiyle bu şekilde de anlaşabilirsiniz.
İlk Olarak Odalardan Başla. Ev temizliğine nereden başlanır sorusuna verebileceğimiz tek cevap kişisel alanlar olan odalar. Temizliğe odalardan başlaman, planlı ve pratik bir şekilde ilerlemene yardımcı olacaktır. Özellikle oturma odası, çocuk odası ve yatak odası gibi alanlar kişisel kullanıma özel alanlar.
Kapı silme suyuna ne konur? Ilık su dolu kovaya bir miktar beyaz sabun rendeleyin. Diğer ahşap kapılara göre daha hassas olduklarından sirke ya da temizlik malzemeleri kullanılmaması kapının kullanım ömrünü uzatacaktır.
Ev düzenli olarak temizlenmezse, çöp ve kir birikir. Mikroplar ve parazitler kir içinde çoğalır ve büyür; evde yaşayan insanlar hastalanmasına sebep olabilir. Bir ev sağlıklı bir yer olacaksa, listelenen tüm tasarım özelliklerine sahip olmalıdır. Ancak, evdeki her şeyin temiz tutulması da önemlidir.
Bu oda kapılarının en sağlıklı temizleme yöntemi nemli bez ile temizlemek ya da Arap sabunu ile temizlemektir. Temizlik yapıldıktan sonra iyice kurulanması gerekir. Islak kalması durumunda yüzeyi deforme olabilir. Arap sabunu ise içerisinde kimyasal ürün bulunmayan sağlıklı bir temizlik ürünüdür.
Öncelikle elimizdeki soru ile ilgilenelim: Evinizi temizlerken önce toz mu almalısınız yoksa evi süpürmeli misiniz? Cevap; her zaman önce toz sonra süpürge… Bunun nedeni ise basit. Tozu aldığınızda bazı parçacıklar bezinize gelir.
Dolayısıyla tozları yukarıdan aşağıya doğru aldığınız zaman, yere dökülmesi muhtemel olan partiküllerin temizliğini de süpürme işlemi ile gerçekleştireceğiniz için önce tozlar alınır, sonra yerler süpürülür ve en son aşama olan silmeye geçilir.
Standart temizlik kapsamımızda yerlerin süpürülüp silinmesi, toz alma, camların silinmesi, kapıların silinmesi, banyo/mutfak temizliği, dolapların ve buzdolabının dışarıdan temizliği ve çöplerin çıkarılması var.
Uzun süre silinmeyen duvarlarda biriken tozlar, yere inerek yaptığımız temizliğin kalıcı olmasını engeller. Bunun için 3 - 6 ayda bir duvarların tozunu alarak temizlemek gerekir.
İç detaylı temizlik işlemi sırasında yapılacak işlemler aracın durumuna göre değiştiği için işlem süresi de değişebilmektedir. İşlem süresi genellikle ortalama 1,5 gün olmakla beraber araç durumuna göre 2-3 güne kadar uzayabilmektedir.
Bu açıdan temizliğe başlamak için odayı seçebilirsiniz. Bu durumda, genelde yatak odasında başlanır ve sonra çocuk odası ve misafir odasına geçilir. Bundan sonra oturma odasını, ardından hol, koridor ve mutfağı ve son olarak banyo ve tuvalet temizlenir.
Çok genel bir kural olarak, temel temizlik için klozet haftada en az bir kere temizlenmelidir. Bu yüzden klozet temizliğini haftalık rutininize eklemek en iyi yöntemdir. Bunu haftalık bir temizlik işine dönüştürün, böylece klozetiniz, temizlemeye zorlanacağınız kadar kirlenmesin ve kokmasın!
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
Duş alırken sağlığımız için uyulması gerekilen evrensel kurallar vardır. Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri