Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Kepek ekmeği günde kaç dilim yenmeli sorusuna verilecek en doğru cevap ise günde en fazla 6-8 dilim tüketilebilir olacaktır. Bu miktarın fazlası hızlı bir şekilde kilo almaya sebep olabilir.
Kepek Ekmeğinin Faydaları Nelerdir
Safra kesesinde oluşan taş probleminin önüne geçmektedir. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçmektedir. Kilo vermeyi destekler. Diyabet ve kilo problemi olan kişilerin tercih etmesi gereken ekmek çeşitlerinden biridir.
İlgili 26 soru bulundu
KEPEK EKMEĞİNİN ZARARLARI;
Ancak yapılan bir araştırmaya göre esmer ekmeklerin içeriğinde ki madde demirin vücut tarafından emilmesini engelliyor. Bu da bağırsaklardan emilmesi gereken demirin dışkı ile dışarı atılması anlamına geliyor. Demir kan hücrelerinin ana maddesidir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir. Uzun süre tazeliğini koruyan bu ekmek, fazla tüketilirse yine kilo alımına sebep olacaktır. Bu sebeple günlük ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Kepek miktarı yüksek ekmeklerin bağırsakları daha iyi çalıştıracağına dikkati çeken Yurdugül, çavdar tüketiminin de önemli olduğunu, esmer ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yalnızca bir dilim kepekli ekmek içerisinde barınan kalori oranı tam olarak 80 kalori şeklindedir. Ancak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi de önerilmemektedir.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam buğday ekmeği kana geç karışıyor, bu nedenle de daha uzun süre tokluk hissi veriyor. İkisi de önemli vitaminleri içeriyor. Kepek oranı yüksek olduğu için tam buğday ekmeği daha faydalı. Tam buğday ekmeği sindirim sistemini daha iyi çalıştırıyor.
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içermektedir. Bu nedenle diyet yapan kişilere çok iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynayan kepekli ekmekler sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Beyaz ekmek ile aynı kaloriyi içerse de bağırsakları çalıştırıp iştah kesme özelliği bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri