Paylaş: “Yasama dokunulmazlığı” başlıklı Anayasa m.83/2'de yer alan, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.
Yasama dokunulmazlığının amacı parlamento üyelerinin, parlamento çalışmalarına istedikleri her zaman katılmalarını sağlamaktır. Yasama dokunulmazlığı nispîdir. Yasama dokunulmazlığı sürekli değil, geçicidir. Yani sadece parlamento üyeliği sıfatı boyunca devam eder.
- 1982 Türk Anayasasının 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.
Dokunulmazlığın amacı milletvekillerinin keyfi isnatlarla görevlerini ifadan alıkonulmalarını önlemek olduğuna ve hukuk davaları da buna bir engel teşkil etmedik- lerine göre, milletvekilleri hakkında hukuk davaları açılabilir.
Diyarbakır Milletvekili Semra GÜZEL'in yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 1/3/2022 tarihli ve 1316 ile 1317 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarının Anayasa'ya, kanuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'ne aykırı olmadıklarına ve iptal taleplerinin REDDİNE 22/3/2022 tarihinde OYBİRLİĞİYLE ...
İlgili 39 soru bulundu
“Yasama dokunulmazlığı” başlıklı Anayasa m.83/2'de yer alan, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.
Anayasa m.17: “Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne do- kunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.”
Siyasi faaliyetlerde her ülkenin kendi koşulları içinde yasalar ile sınırlamalar getirilebileceği söylenebilirse de, milletvekillerinin yasama faaliyetlerinde anayasal bir koruma alanına sahip olduğu açıktır.
Kanun ile milletvekillerinin “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile zimmet, ihtilas, irtikap, kaçakçılık ve döviz suçları gibi Devletin maddi çıkarlarıyla ilgili davalarda Devlet aleyhine vekil olamazlar; serbest mesleklerini icrada, ferdi işletmelerini idarede milletvekilliği unvanlarını kullanamayacakları” da ...
Genel uygulamaya göre açık oylama yapılıyor. Genel Kurulda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı (151) yeterli oluyor.
Geçici Madde 9 – Yapılacak ilk milletvekili genel seçimlerinde; a) Önceden kütüğe yazıldıkları halde oy verme tarihinde kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar veya ceza infaz kurumlarında hükümlü veya tutuklu olarak bulunanlar oy kullanamazlar.
Düşme karanını TBMM verir. Anayasa Mahkemesi böyle bir karar veremez. Ancak, bir siyasal par- ti kapatılınca, sözlert ve eylemleriyle buna neden olan milletvekilinin üyeliği, Ana- yasa Mahkemesi'nin partiyi kapatma kararını TBMM'ne tebliğ etmesiyle kendili- ğinden sona erer.
Anayasa Mahkemesi, iptal istemini onbeş gün içerisinde kesin karara bağlar.
Örneğin bir Milletvekili Meclis'te hakaret ve sövme fiilini işlerse milletvekili hakkında cezai ve hukuki işlem yapılamaz. Ancak, İçtüzük uyarınca milletvekilliğinden geçici olarak ihraç edilme gibi bir disiplin cezası verilebilir (İba, 2018).
Bu sistemde yasama dokunulmazlığı cezai kovuşturmalara karşı değil, hukuki kovuşturmalara karşıdır; yani dokunulmazlık yasama organı üyelerine sadece borçlarından dolayı tutuklanmama güvencesi sağlamaktadır. Parlamento üyeleri, ceza hukukuna giren fiillerden dolayı sıradan vatandaşlar gibi tutuklanıp yargılanabilirler.
esinlenilerek, Kanun-i Esasi ile kabul edilmiş ve 1982 Anayasası'nın 83. maddesi ile bugünkü şeklini almıştır. Buna göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği öne sürülen bir milletvekilinin tutulması, sorguya çekilmesi, tutuklanması ve yargılanması meclisin iznine bağlıdır.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir.
Kamu hizmeti görevlilerinin milletvekili adayı olabilme şartları, kanunla düzenlenir. Hâkimler, Silahlı Kuvvetler mensupları, mesleklerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçi lemezler.
Hem emekli olan, hem de vekil olarak görev yapan yaklaşık 300 vekilin maaşı, 147 bin liradan 230 bin liraya yükseldi. Sadece milletvekilli olanların maaşı ise 73 bin 329 liradan, yaklaşık 110 bin liraya yükseldi.
Milletvekilli maaşı 91 bin TL'den 136 bin TL'ye yükseldi. Emekli milletvekili maaşları ise 65 bin TL'den 97 bin TL'ye yükseldi. Böylece hem emekli hem milletvekili olanların maaşları 233 bin TL'ye ulaştı.
Binada, Genel Kurul Salonun dışında siyasi parti grupları için ayrılmış 176, 415 ve 700 kişilik üç büyük toplantı salonu ile ayrıca 44 salon ve 352 küçüklü büyüklü oda bulunmaktadır.
Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.
Fıkrasında da “Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar; … bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uyarlar ve yasama dokunulmazlığına sahip bulunurlar..” şeklinde düzenlenmiştir ve TBMM üyesi olmayan bakanlarda bu şekilde dokunulmazlık kapsamına dahil edilmiştir.
Diplomat, akredite olduğu ülkede gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, yargılanamaz ve hatta ifadesi dahi alınmaz. Ancak diplomatik dokunulmazlık, diplomatın tamamen cezadan muaf olduğu anlamına da gelmese de yargılama hakkı akredite olduğu ülkeye değil, kendi ülkesine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri