Kedilerin bizim bilmediğimiz çok önemli bir iletişim yöntemi var: Kuyrukları! Okuma ve yazma bilmezler ancak kediler hem duygularımızı hem de beden dilimizi okuyabilir. Örneğin, bizi gülümserken gördüklerinde ve kendi beden dillerini kullanarak bizimle iletişim kurduklarında mırlama ihtimalleri daha yüksektir.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Soru sorar gibi. Ne getirdin bana der gibi… Bu tonlamanın aslı hoş geldin demek. Gel buyur, sev okşa, gelmene çok sevindim, allah başımın üstünden eksik etmesin anlamlarına geliyor.
Bir anda durum ne yaptığınızı anlamaya çalışacak ve surat ifadenizi titizlikle inceliyor olacaktır. Bu davranış sayesinde algılar harekete geçer. Sonuç olarak bu sayede üzüldüğünüzü hemen anlar. Kedi dostlarımız duygusal zekaya sahip değillerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir.
Öpmek ve öpülmek bizler arasında sevgi ifadesidir. Seni çok seviyorum demenin beden dili ile gösterilmesidir. Bunu bir kediye ilk defa yaptığınızda öpüldüğünü elbette hisseder.
Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar. "Mama”, "anne” kelimelerini taklit edebilen kediler, işi sadece taklit etmekle sınırlı bırakmıyor, bunları kime karşı ve hangi durumda kullanacaklarını da öğrenebiliyorlar.
Örneğin miyav, mırrrnav olur. İki tanış kedi karşılaşınca burun buruna selamlaşma öncesi merhaba anlamına mrrrr derler. Kedi bunu sahiplendiği insan için de aynı anlamda kullanır.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Bazı kediler mutluyken de sessiz olmalarına rağmen bazı kediler konuşmayı tercih eder. Eğer kediniz sesli iletişim kurmayı seviyorsa size seslenerek mutlu olduğunu gösterir. Mutlu kediler tiz sesle miyavlamayı tercih ederler. Diyaframdan gelen mırıldanmalar da mutlu kedilerin sıkça çıkardığı sesler arasında yer alır.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kediler, insanlara karşı kayıtsızlıklarıyla tanınırlar: Kedi sahibi olan hemen herkes, onlara seslendiğimizde bize kulak asmadıklarını söyleyecektir. Fakat, perşembe günü Scientific Reports'ta yayımlanan bir çalışmaya göre -duyduklarında oradan uzaklaşıp gitseler bile- ev kedileri isimlerini tanıyor.
Dik kuyruk kedilerin bizim için duydukları sevgiyi göstermesinin en net yoludur. Yani sandığımızın aksine kediler kuyruklarını uzattıklarında şımarmıyorlar sadece bize biraz sevgilerini göndermek istiyorlar. Bir kedi kucağınıza sıçradığında ya da karnını gösterdiğinde okşanmak istiyordur.
“Bu kelime kalıbının ardında işitsel bir tepki mekanizması olduğu kesin. Kedilerin 85 kHZ olarak tanımladığımız işitme frekansı biz insanlara göre daha 4 kat daha yüksek ve “s” sesi görece yüksek bir frekans oluşturduğundan kediler buna tepki veriyor.”
Kediler, insanlar gibi suçluluk veya utanç duyma kapasitesine sahip olmasalar da, bir dizi duyguyu deneyimleme yeteneğine sahiptirler. Kedilerde genellikle suçluluk veya utanç olarak nitelendirdiğimiz davranışların kökleri büyük olasılıkla korku, endişe ya da teslimiyetten kaynaklıdır.
Kediler sevildiğini anlar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evet olsa da kötü bir haberimiz var, kediler bunu umursamayabilirler. Elbette kedilerin umursamaması ile insanlarınki çok farklıdır. Bir kedi sevildiğinin farkında olsa da günün büyük bir zamanında oldukça bağımsız zaman geçirmeye odaklanabilir.
Uzun zaman sahibi ile birlikte yaşayan bir kedi sahibinin neye kızdığını ya da neye sevindiğini çok az da olsa anlayabilir. Ancak bunu anladığını bize fark ettirmezler. Onlar bağımsız bir ruha sahiptir ve köpekler gibi eğitilmeye uygun değildirler.
Sizin onu öpmenizle, onun size göz kırpması aynı aşk. Siz onu öpücüklere boğarken, o size bakıp gözünü kırpabilir. Sakince kırptığı gözleri, size öpücük gönderdiğinin işaretidir. Kedileri dudaklarından öpmeyin!
Kediler için konuşacak olursak birbirlerinin poposunu koklamaları bir çeşit selamlaşma yoludur. Çiftleşme döneminde de bu hareketi yaparak eşleşmeye davet edebilirler. Anne kediler yavrularını diğer kedilerden koruyarak kendi yavrusu olduğunun anlaşılması için de yavrularının üzerine kendi kokusunu bırakabilir.
Kediler sahibinin kokusunu, koku hafızasına kaydeder ve nasıl biz bir kişiyi veya yiyeceği düşündüğümüzde otomatik olarak aklımıza o kişi veya yiyeceğin kokusu geliyorsa, kedilerde aynı şekilde sahibinin kokusunu hatırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri