Sarkom, bağ dokusundan kaynaklanan ve nadir görülen bir kanser türüdür. Bağ dokusu, vücuttaki dokuları birbirine bağlayan ve destekleyen bir sistemdir. Sarkomlar, kemiklerde, kaslarda, tendonlarda, sinirlerde, kıkırdakta, yağ dokusunda veya kan damarlarında meydana gelebilir. Yetmişten fazla sarkom tipi vardır.
Yumuşak doku kanseri; kas, yağ dokusu, bağ dokusu, damarlar ve sinirlerde görülür. Vücudun tamamında yumuşak doku bulunduğundan, tümörler vücudun her yerinde oluşabilmektedir.
Sarkom yumuşak doku kanseri belirti ve bulguları şunlardır: Ciltte ağrılı veya ağrısız, hissedilebilen şişlik. Kemik ağrısı Ufak bir yaralanma ile hatta yaralanma olmaksızın beklenmedik kemik kırıkları
Nadir görülmesine rağmen kontrol altına alınmadığında hayat kalitesinde ciddi düşüşe sebep olan kanser türlerinden biri yumuşak doku kanseridir.
İlgili 45 soru bulundu
Yumuşak doku kanseri ölümcül mü diye merak edip korkan pek çok kişi vardır. Bu kanser türü vücut tamamen yumuşak dokularla bağlı olduğu için çok ciddi ve ölümcüldür.
Sarkomlar çocukluk çağı kanserlerinin %15'ini oluşturur. Sarkomlar sıklık sırasına göre kol ve bacaklarda, karında ve baş-boyunda daha çok görülür.
Hemen her yaşta yumuşak doku sarkomu gelişebilir. Hem çocuk, genç ve yetişkinlerde aynı oranda görülebilir.
Ewing sarkomu erkeklerde daha yaygındır ve genellikle çocuklukta veya ergenlikte görülür ve en sık görüldüğü yaş grubu 10 ila 20 yaş arasındadır. Çocukluk çağı kanserlerinin % 2'sini temsil eder.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabilir.
Yumuşak Doku Tümörü Tanı
İzmir yumuşak doku tümöründe tanı; fiziki muayene yapılarak, genel sağlık durumunun çeşitli tetkiler ile incelenmesi ile, röntgen, ultrason MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri aracılığı ile koyulabilir. Bu süreçte oluşan tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu da anlaşılabilir.
Genellikle meme, prostat, tiroit, akciğer ve böbrek tümörlerinin ağrıları sürekli olup geceleri ve hareketle artıyor. Bu sorunda hastalar künt, sızlayıcı veya derin, bıçak saplanması ya da batma tipinde ağrılardan yakınıyor. Kas kasılmasına bağlı olarak, kasılma, çekilme, kramp tarzında ağrılar da ortaya çıkabiliyor.
Kas ve vücut ağrıları
Meydana gelen ve dokulara yayılan tümörler büyüdükçe sinirlere, kemiklere veya organlara baskı yapar ve kişiyi zor duruma düşürebilecek vücut ağrıları meydana getirir.
Özellikle kilo kaybı, iştahsızlık ve kansızlığa yol açan kanserlerde yorgunlukla karşılaşma ihtimali artar. Hızla ilerleyen, dokuları ciddi ölçüde yorup tahrip edip organları kısa sürede işgal eden kanser türlerinde yorgunluk özellikle ilerleyici bir bitkinlik ve halsizlikle sık karşılaşılır.
Açıklamada, "Küçük hücreli akciğer kanseri nedeniyle bir süredir tedavi gören ünlü sanatçı Kayahan, sabah saatlerinde hayatını kaybetti" denildi.
İyi huylu kemik tümörlerinin teşhisinde öncelikle hastanın yaşı, klinik belirtiler dikkatli değerlendirilmelidir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Kızarıklık, şişlik kemiğin ağrıdığı bölgede ortaya çıkar. Ağrının oluştuğu bölgede ele gelen sertlik ve kitle gibi bulgular, Düşme ya da çarpa ile ilişkilendirilen ağrılar, Kemik ağrısına ek olarak deride döküntü, yürürken aksama, ateş, yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerdir.
Osteosarkomda standart olarak pre- ve postoperatif 3'er kür olmak üzere 6 kür kemoterapi verilir; ameliyat öncesi ve sonrasındaki 3 kürlük dönemler genellikle 2'şer ay sürer. Ewing Sarkomu'nda ise toplam kemoterapi genellikle 1 yıl veya 13 kür sürer.
Sebze tüketimine arttırılmalı, kahvaltılarda zeytinyağı, tereyağı, kuyruk yağı, kullanılmalı yoğurt, yoğurt suyu, kefir, bol bol kullanılması gereklidir. Yumuşak doku kanseri tedavileri uygulanırken beslenme düzeni ve şekli oldukça önemlidir.
Düz kas ve damar dokusu içeren subkutan selim tümörlerdir. 30-60 yaş arası kadınlarda daha sık görülür. Sıklıkla alt ekstremitede yerleşik, yavaş büyüyen, 2 cm'den küçük kitleler oluştururlar. Tedavisi cerrahidir.
Yumuşak doku tümörlerinin çoğu (kötü huylulara göre 10 kat sık) iyi huyludur. Yani yavaş büyürler, komşu dokulara zarar vermezler, başka organa sıçrayıp hayatı tehdit etmezler, uzun süre takip edilebilirler ve çıkarıldığında tekrarlama ihtimalleri düşüktür.
Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri