Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Kısırlaştırmanın önemi; hayvanların kontrol dışı üremelerini engellemektir. Kısırlaştırma, kedinin daha sağlıklı ve uzun yaşama sahip olma ihtimalini artırmasının yanında insanlara karşı daha sevgi dolu ve diğer hayvanlara karşı daha az agresif olmalarından dolayı ev hayvanı olarak da daha fazla tercih edilirler.
Hem erkek hem de dişi kediler için uygulanabilen bu işlem, birçok fayda sağlar. Öncelikle, kısırlaştırılan kedilerin sağlık sorunlarına yakalanma riski azalır. Rahim enfeksiyonları, meme kanseri ve bazı cinsel organ hastalıkları gibi problemler kısırlaştırma ile önemli ölçüde azalır.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
İlgili 44 soru bulundu
Dişi kedilerde en sık görülen davranış değişiklikleri arasında, kedinin muayyen dönemlerinde daha şefkatli ve ilgili olma davranışının azalması yer alır. Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir.
Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Dişi kısırlaştırma ücreti 4000 TL'dir. 2500 TL yapılacak tahlillerin ortalama ücretidir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Erkekler için kısırlaştırma ücreti ortalama olarak 4000-7500 TL, dişiler için ise 5000-9500 TL civarındadır. Aşılar ve Mikroçip Uygulamaları: Standart aşılar genellikle 710-1200 TL arasında değişirken, mikroçip uygulaması yaklaşık 750-1000 TL arasında bir maliyet gerektirmektedir.
Miyavlama ve aşırı inlemeler gibi davranış bozuklukları ortadan kalkar. Kedi sakinleşir ve çiftleşme eksikliği, hormonal değişikliklere bağlı endişe ve sinirlilik kaybolur.
Kısırlaştırma, kedilerde beklenen yaşam süresini uzatır: Bir çalışma, kısırlaştırılmış erkek kedilerin sağlam erkeklerden iki kat daha uzun yaşadığını, kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise sağlam dişilerden %62 daha uzun yaşadığını buldu.
Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir. Kedinin ameliyat sonrası 7 ve 10 gün arasında normal beslendiği mamalar ile beslenmeye devam etmesi gerekir.
Ancak, pansumanların düzenli yapılması kısa süreli iyileşme açısından önemlidir. Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında onlar kendine gelmeden önce, dikiş yerlerini yalamasın diye koruyucu yakalık takılmalıdır. Operasyon sonrasında kedi dostumuza yemek ve su vermeden önce anestezinin etkisinin geçmesi için birkaç saat beklenilmesi tavsiye edilir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Kedi kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde dikişler görünür olabilir veya görünmeyebilir. Her iki durumda da dikişlerin ameliyattan sonra geçen 10-14 günlük süre içerisinde veteriner tarafından alınması gereklidir.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Oysa normal idrar yere, halıya vs. yapılır ve karakteristik kokusuna rağmen uygun yöntemlerle temizlendiğinde kokuyu gidermek mümkündür. İdrar püskürtme vakalarının hemen hemen hepsi kısırlaştırma işleminden sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri