Kedi piresi sıcak ortamları sevdiği için sık sık kedileri konakçı olarak tercih eder. Pirelerin yumurtaları ve lavraları insanlar aracılığı ile de kedilere taşınabilir. Pireler ele bulaştığı zaman kedi ile temas edildiğinde rahatlıkla kedilere bulaşırlar.
3.Evdeki Halı ve Mobilyaları Temizlemek Pirelerden Nasıl Kurtulmanıza Yardımcı Olur? Pireler, ev kedilerine genelde evden bulaşır. Kedinin pire istilasından tam anlamıyla kurtulabilmesi için yaşadığı ortamın detaylı bir şekilde temizlenerek pireden arındırılması gerekir.
Pirelerin kedilere nasıl bulaştığını ve nasıl bir süreç içerisinde çoğaldıklarını öğrendiğimiz takdirde ev kedilerinde pire olup olmadığını çok basit şekilde öğrenebiliriz.Ancak kısaca bu soruya cevap arıyorsanız , evet ev kedileride pirelenir.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
İlgili 39 soru bulundu
Evdeki pireye doğal çözüm arıyorsanız kolaylıkla hazırlayacağınız sirkeli sudan ya da narenciye solüsyonlarından yardım alabilirsiniz. Bir litre suyun içerisine 1,5 su bardağı sirke ekledikten ya da yarım litre suya bir limonu ekleyip kaynattıktan sonra hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyabilirsiniz.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur. Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler. İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler. Kedi pireleri sadece tüylü konakçılarda yaşayabilirler.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Evcil hayvanlarınızın sağlığını korumak ve evinizdeki pireleri yok etmek için doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki sirkedir. Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kedi Piresi (Ctenocephalides felis) : Erişkinleri kan ile beslenen, kanatsız ve uçamamasına rağmen olağan üstü zıplama yeteneğine sahip, 6 ayaklı, gözle görülebilen (2-8 mm arası), koyu sarıdan kırmızı, kahverengi ve siyaha kadar renklerde olabilen, eklem bacaklılar (Arthropoda) sınıfının üyesi dış parazittir.
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir.
Kedi pire tarağı kullanarak kedinizdeki pireleri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Hatta tarağa sirke damlatarak kullandığınız zaman daha verimli olur. Bu işlemi yaparken de evcil hayvanınızın cildine hiçbir zarar vermeden yapmanız gerekir. Sirkenin yanında alternatif olarak pire tozu da tercih edebilirsiniz.
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
Kediler için pire ve kene önleme ürünlerinde yaygın olarak kullanılan diğer aktif bileşenler arasında imidacloprid, selamectin ve permethrin bulunur. Kedilerde pire damlası kullanırken ürün etiketindeki talimatları dikkatle takip etmek önemlidir.
Hastalıkların yanı sıra elma sirkesi parlak ve sağlıklı tüyler için ve eklem kemik problemi yaşayan kedilerde ağrı ve yangıların hafifletilmesi için de başarılı bir destekmiş. Genel olarak kullanımı bir kap suya yarım çay kaşığı kadar, su kabını sabah akşam yenileyin deniyor..
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Eğer minik dostunuza bulaşan pireleri doğal yöntemler ile yok etmek istiyorsanız, bunun için en sık kullanılan yöntem sirke ile temizlemektir. Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir. Bunun için öncelikle sprey şişesi bulundurmanız gerekir.
Eczanede satılan pire ilaçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağızdan alınan hap formunda ilaç kullanabilirsiniz.
Genel olarak konuşursak, yetişkin bir pire sadece 2 veya 3 ay yaşar. Kan emebilecek bir konakçı olmadan, bir pirenin ömrü biraz daha kısalabilir. İdeal sıcaklık, besin kaynağı ve nem koşulları altında yetişkin pireler bir buçuk yıla kadar yaşayabilir.
Pirelerin ömrü yaklaşık 2 haftadan 8 aya kadar olabilir. Pireler hızlı çoğalabilir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kedi pire ilaçları veteriner kliniklerinde, pet shoplarda ve çeşitli online alışveriş sitelerinde satışa sunulmaktadır.
Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat enfeksiyon veya mikrop kapması halinde doktora başvurmak ve alerjiye dönülmesi engellenmelidir. Pire ısırıkları yinelenmemesi için ortamın temizlenmesi haşere için ilaçlanması gerekmektedir.
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür. Çamaşır suyu pire yumurtalarının da temizlenmesinde önemli bir fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri