Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ev sahibi değiştiğinde depozito ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ev sahibi değiştiğinde depozito ne olur?

Kiracılı Evin Satılması Durumunda Depozito Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Ev sahibi değişince depozito ne olur?

Eğer kiracı ile yeni malik arasında sözleşme devam edecek ise, yeni malikin kural olarak kira sözleşmesinin tarafı olurken, depozitoyu da önceki malikten aldığı kabul edilir. Bu nedenle, önceki malik, taşınmaz satıldığında, uhdesinde bulunan depozitoyu ya kiracıya iade eder, ya da yeni malike vermiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diclelaw.com

Yeni ev sahibi depozito isteyebilir mi?

Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez. Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Ev satıldığında kiracı depozitoyu kimden alır?

Kiracılı evin satılması durumunda depozito yeni malik tarafından iade edilmelidir. Eski ev sahibinin depozito ücretine yeni malik sahibine vererek kiracıya verilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Yeni Malik Eski kiracının depozito iadesinden sorumlu mudur?

Kira sözleşmesi devam ederken taşınmaz satılması halinde, satımla yeni malik sözleşmenin tarafı haline geldiği için eski malik, kendisinde bulunan depozito bedelini yeni malike vermelidir. Bu aşamadan sonra kiracının depozito alacağı için muhatabı yeni malik olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Kira Depozitosu Geri Nasıl Alınır? Paranızı Bırakmayın.

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Depozito geri verilmezse ne olur?

Burada eğer depozitonun iadesi şartları oluşmuşsa ve depozito iade edilmemişse, iade edilmesi gereken günden itibaren geçmiş gün faizi işletilebilecektir. Burada icra hukuku kuralları gündeme gelecektir. Bununla ilgili olarak deneyimli icra avukatı yardımı alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mı?

Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak şartıyla 6 ay sonrası için kiracının tahliye edilmesi için dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Ev satıldığında yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Taşınmazı satın alan yeni malik, kiracının tahliyesi için satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Gönderilen ihtarname ile kiracıya altı aylık süre verilir. Süresi içerisinde tahliye edilmezse, yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Ev sahibi değişince kira sözleşmesi ne olur?

Ev sahibi evi satarsa kiracı hakları ile ilgili herhangi bir değişiklik olmaz. Zira satış öncesinde kurulmuş olan kira sözleşmesi, aynı şartlarla devam eder. Malik değişimi nedeniyle yeni bir sözleşmenin oluşturulması gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nurolgyo.com

Ev satılırsa kiracının depozitosu ne olur?

Sözleşmesi devam eden evin satılması halinde, yeni malik sözleşmenin güncel tarafı haline gelir. Bu durumda eski ev sahibi kendisinde bulunan depozito bedelini yeni ev sahibine vermekle yükümlüdür. Çünkü olası kiracının evden çıkarılması durumunda, depozitosunun geri ödemesini yeni ev sahibi yapacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Ev sahibi değişince kiracı çıkar mı?

Yeni Maliğin İhtiyacı

Yeni malik, kendisinin, eşinin, altsoyunun veya üstsoyunun ihtiyacı halinde; kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde yazılı şekilde bu talebini kiracıya bildirebilir. Kiracının bildirime rağmen çıkmaması halinde yeni maliğin 6 ay içinde dava açma hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Kiradan çıkarken depozito geri alınır mı?

Yani kiraya veren kiracından makul bir süre daha kira bedelini talep edebilecektir. Fakat bu kiralanandan erken çıkan kiracının hiçbir şekilde depozito talep edemeyeceği anlamına gelmemektedir. Somut duruma göre kiracının erken tahliyeye rağmen depozitonun tam veya kısmi olarak iadesini alabilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Evden çıkarken verilen depozito nasıl hesaplanır?

Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

Evden çıkarken depozito ne kadar?

Yani, hem konut hem de çatılı işyeri kiralarında depozito bedeli azami üç aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Örneğin aylık 2000 TL kira parası kararlaştırılan bir konut kirası için, kiracıdan istenebilecek depozito bedeli 6000 TL'yi aşamaz. Aştığı takdirde üç aylık sınırı aşan kısım geçersiz kabul edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Ev satıldıktan sonra kiracı ne zaman çıkar?

Yeni malik, kiracıyı evden çıkarmak isterse taşınmazı satın aldıktan sonraki 1 ay içinde tahliye amaçlı ihtarname yollaması gerekir. Kiracıya taşınmazı tahliye etmek için 6 aylık süre tanınır. Malikin tahliye davasını açabilmesi için 6 aylık sürenin dolması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ruuf.com.tr

Ev sahibi değişince kiracı nasıl çıkarılır?

Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Ev sahibi değişince kira sözleşmesi iptal olur mu?

Sonuç olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda eski kanunun aksine, satımın kirayı bozması kuralı sona erdirilmiştir. Bu çerçevede kiralananın el değiştirmesi halinde, kira sözleşmesi kolaylıkla sona erdirilemeyecek olup yeni malik sözleşmenin tarafı haline gelerek borcunu ifa ile yükümlü olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemirozmen.com

Eski kiracıya ne kadar zam yapabilir?

“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Ev satın aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ev sahibi kiracı varken evi satarsa ne olur?

EV SATILIRSA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI? - Yeni ev sahibiyle tekrardan bir kontrat yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Fakat yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi gerekiyor. Özetle ev satıldı diye kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Kiracı 6 ay sonra çıkmazsa ne olur?

Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6'ncı ayın sonuna kadar kiracı içerde kalmaya devam eder. 6'ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak tahliye talep edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: finans.mynet.com

Kiraya veren değişirse ne olur?

1.TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 310

“Satım kirayı bozmaz.” şeklinde tabir edilmekte ise de TBK'nun 310.maddesinde “Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklıdır.” şeklinde ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandastan.av.tr

Yeni mal sahibi kiracıyı nasıl çıkartır?

Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı olarak bildirimde bulunmak koşuluyla 6 ay sonrası için kiracıya ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?

Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr
Önceki makale
Kaç yılda İsviçre vatandaşı olunur?
Sonraki makale
Yay kırılır mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT