Deprem bölgesinde konutu Bakanlık tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlara Afetzede Barınma Yardımı sağlanacak. İkamet adreslerinin bulunduğu il valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacaktır. DEPREM KİRA YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANACAK?
Riskli yapıda ikamet eden kiracının veya sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümden dolayı kira yardımı için başvurması durumunda, şartların sağlanması halinde hem malik ve hem de riskli yapıda ikamet eden kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kira yardımından faydalanabilecektir.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
İskân Kanunu kapsamında kira yardımı ödemesi aylık 1.500 TL olarak yapılır. Yardımın süresi ise en fazla 18 aydır. Taşınma maliyetleri düşünülerek yardımların beş aya kadar olan tutarı peşin ödenebilir. İskân edilen yapılarda oturan kiracılara da defaten yardım yapılması mümkündür.
2023 E-DEVLET KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Şartları sağlayan vatandaşlar kira yardımı için e-Devlet kapısından ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından ise ödemeler başvurudan sonraki 15 gün içinde kişinin banka hesabına yatıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kira yardımı aylık 535 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir. Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin lira, kiracılara ise aylık 2 bin lira barınma yardımı yapılacak. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden gerçekleştiriliyor.
Afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek üzere afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılacaktır. Deprem bölgesinde konutu Bakanlık tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlara Afetzede Barınma Yardımı sağlanacak.
Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yapıldığı gibi (SYDV), e-Devlet'ten de yapılabiliyor. Başvurunun ardından vatandaşlar, başvuruyu takip eden ilk 15 gün içinde kira yardımlarını banka hesapları ya da PTT şubelerinden alabiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar barınma desteği başvurularını, e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi." dedi.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Taşinma Yardımı Kiracılara Destek İçin Veriliyor
Bunun için, uygun koşullara sahip olan kiracıların kira ve taşınma masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Taşınma yardımına başvurmak için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurmak ve ilgili belgeleri sunmak gerekiyor.
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamaz.
Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi? Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
SSK ve BAĞ-KUR emeklisi olan vatandaşların ev kiralarını ödeyebilmeleri için devlet destek vermeye karar verdi. TBMM'den emeklilere yönelik sevindirici bir müjde geldi. Yapılan oylama sonucunda, emeklilere kira yardımı yapılmasına onay verildi.
Kira yardımı emekli, duy, yetim ve ölüm aylığı alanlara bir de sigortalı çalışanlara verilmiyor. Kira yardımı alabilmek isteyen bir şahıs ilk önce varolduğu ilçenin kaymakamlığının içeriğinde çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaatte bulunması gerekiyor.
2 Adet Kira Yardımı Ödemesi Alınabilir mi? Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
Bakan Kurum konuşmasında, “İster eviniz yapılana kadar 5 bin 250 lira kira desteği verelim, isterseniz rezerv konutlardan alın, evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız, 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız. 5 bin 250 lira kira desteği verdiğimiz ...
“Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerde Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri