Güneydoğu Anadolu Bölgesi Peygamberler tarihi, uygarlığın ilk izleri hepsini bu bölgede görmek mümkün. Tarihi konakları ve manastırlarıyla Mardin, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile Urfa, Nemrut ile Adıyaman ve muhteşem lezzetleri ile Gaziantep… Urfa kebabı, soğan kebabı ve Ali Nazik bölgeye özgü en ünlü lezzetler.
Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
- Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli özelliği, Türkiye'de petrolün çıkarıldığı tek bölge olmasıdır. Diyarbakır, Siirt ve Batman şehirleri buna örnektir. Gaziantep endüstri alanında gelişmişlik gösterir. Ülkemizde en fazla mercimeğin üretildiği bölgedir.
İlgili 39 soru bulundu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Peygamberler tarihi, uygarlığın ilk izleri hepsini bu bölgede görmek mümkün. Tarihi konakları ve manastırlarıyla Mardin, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile Urfa, Nemrut ile Adıyaman ve muhteşem lezzetleri ile Gaziantep… Urfa kebabı, soğan kebabı ve Ali Nazik bölgeye özgü en ünlü lezzetler.
Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antep fıstığıdır ve Türkiye'de en çok bu bölgede yetişir. Ayrıca badem, buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimek de yetiştirilir. Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır.
GAP projesi sayesinde sulanabilen arazi alanı oldukça artmıştır. Böylece tarımsal ürün artmış, bazı alanlarda yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. GAP, Türkiye ekonomisinin kalkınması için büyük önem taşımaktadır.
Mevsim yaz ise, mutlaka kısa kollu ve açık renkli giysiler tercih edin. İlkbahar ya da sonbahar mevsimlerindeki tura katılıyorsanız, o halde akşam saatlerinde üşümemek için yanınızda ince bir ceket bulundurabilirsiniz. Bu önlemlere dikkat ettiğinizde harika bir GAP Güneydoğu turu deneyimi elde edebilirsiniz.
2020 yılı verilerine göre Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe, en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Ömerli'dir. Mardin'e bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. 18.584 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Şanlıutfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, fıstık ve üzümden başka, incir, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne gibi çeşitli meyveler de yetiştirilir. Ancak, bunlar üzüm ve antepfıstığı gibi ekonomik değer taşımazlar.
Hikayesi... Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu halk müziği denince “bar” ve “halay” oyunları akla gelir. Divani, garip, hoyrat, kerem türküleri yaygındır. Summani, kerem ağzı, Harput ağzı divaneler vb türler seslendirilmektedir.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Tene helvası, top helvası, nişe bulamacı, şıllık, şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, fıstık ezmesi, fıstıklı kadayıf, burma kadayıf, nuriye tatlı, zingil, revani, halbur hurma, küncülü akıt, şekerli leblebi, Mardin badem şekeri yörenin tatlılı yiyecek türlerini oluşturur.
Kutuculuk, Aba dokumacılığı, Yemenicilik, Antep işi el işlemeciliği, gümüş işlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, küpçülük, kuyumculuk, se- mercilik, zurnacılık ve müzik aletleri yapımı, vb. olarak sıralayabiliriz [16].
ve Gap, Amerikalı uluslararası perakende giyim ve aksesuar firması.
Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge'deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en etkin olarak uygulananıdır.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Doğu ile güneyin tam arasına verilen ad. Bu tam aradan doğuya kadar olan bölge, Doğu güneydoğu ; tam aradan güneye kadar olan bölgeye ise Güney güneydoğu adı verilir.Bu yönler genellikle deniz ve havayollarında kullanılır. Güneydoğu pusulada SE (South - East) olarak belirtilir.
Bölgenin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Altı aya yaklaşan yaz kuraklığı nedeniyle, kuru tarım tekniği yaygındır. Bölge Türkiye ekonomisi üzerine önemli yük getirmektedir(1). Bitkisel üretim amacıyla ekilen ürünler arasında tahıl, mercimek, nohut, antep fıstığı, üzüm, pamuk ve tütün gelir.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan ilimiz 36° 28' ve 38° 01' doğu boylamları ile 36° 38' ve 37° 32' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İlimizin doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri