Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz. Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana hamuru sert mi olmalı? Hayır, hamurun kıvamı ele yapışan çok yumuşak bir hamur olmalıdır.
Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”. Onuncu günün sonunda kuruyan tarhana hamurundan topaklar koparılıp elekten veya kevgirden geçirilerek ufalanır. Ufalanan tarhana tekrar kuruması için birkaç gün bezlere serilerek bekletilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın. Islanan sofra bezini değiştirip kurusunu örtün. 21. Gün kaşık kaşık alınıp güneşe serilir.
Tarhanayı da 1 dakika kadar kavurun. Ardından kavurduğunuz tarhananın üzerine 2 su bardağı et suyu ve 3 buçuk su bardağı soğuk suyu azar azar dökün. Topaklanma olmaması için bir yandan da hızlı bir şekilde karıştırın. Çorba kaynayana kadar sürekli karıştırmaya devam edin.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider. 21 gün bekletilen tarhanaların tatlı tarhana olarak adlandırılmasının sebebi budur.
Tarhana yapımı (Her mevsimde yapılabilir)
Tarhana Genellikle Ne Zaman Yapılır ve Nasıl Kurutulur? Tarhana, genellikle sebzelerin olduğu yaz aylarında yapılan bir üründür. İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
Uzun süre havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa zamanda tazeliğini yitirerek bozulur. Tarhanayı ister bez torbada ister cam kavanozda saklayın; ortamın sık havalandırılan, hijyenik ve fazla nemli olmamasına dikkat edin. Tarhananın güneş ışığını arada bir görmesinin bir sakıncası yoktur.
Hamurunda maya olmadan kabarıyor, yağ çekmiyor, lezzeti de pek hafif oluyor.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhanayı suda 1 saat bekletin. Tencerede yağ, nane ve salçayı hafifçe karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı suyu ve ezilmiş tarhanayı ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra topaklanmaması için devamlı karıştırın. Kaynayınca karıştırmayı bırakın ve 5 dakika daha kaynatın.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir. Enzimlerin ve aminoasitlerin kaybı ise tarhananın besin değerinin azalmasına neden olur.
Yazın yapıp kışın tüketilecek olan bu tarhana güneşte kuruyor olması Gaziantebin tarhanasının bir püf noktasıdır. 5 kilo yoğurttan kurumuş 1 dondurma kutusu kadar tarhana çıkıyor.
- Tarhananın bozulup bozulmadığını anlamak için tatmanıza gerek yoktur. Kokusu ve görüntüsü ele vermeye yetecektir. - Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz.
Maraş Tarhana Çorbasının hazırlanışı: Tarhana akşamdan ıslatılır. Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür. Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır.
Sıcak suda tarhanayı eritmeye çalışmak hiç iyi sonuç vermez. Sıcak suda, tane tarhanalar erimez ve çorbanız piştiğinde de o taneler sertleşmiş olarak çorbanın içinde kalır. Ne görüntü ne de tadı tarhana çorbasına benzemez.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri