Toz akarı alerjisi, genellikle ev tozunda yaşayan küçük böceklere karşı alerjik bir reaksiyon olarak gelişiyor. Toz akarı alerjisinin belirtileri, hapşırma ve burun akıntısı gibi saman nezlesinde yaygın olan belirtileri içeriyor.
Ev tozu akarlarına alerjisi olanlarda hangi belirtiler görülebilir? Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir.
Toz deterjan yerine sıvı deterjan kullanın. Yatağınızda yün yorgan ve battaniye, tercih etmeyin. Battaniye yerine elyaf yorgan tercih edin ve yorganlarınızı nevresimsiz kullanmayın. Yatak odanızı her gün havalandırın, yatak çarşaflarını, yatak örtülerinizi sık sık silkeleyin ve güneşte havalandırın.
Almanya gibi sanayileşmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık dörtte biri alerjik burun akıntısına yakalanır. Çoğu durumda alerjik reaksiyonlar ilk olarak 20 yaşından önce ortaya çıkar. Ev tozu alerjileri sıklıkla çocukluk ve ergenlik döneminde gelişir ve ömür boyu sürer.
Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
İlgili 28 soru bulundu
Ev tozu akarları alerjik astım bronşite yol açabildiği gibi alerjik nezleye de neden olabilmekte; çoğu zaman solunum sistemi bir bütün olarak tutularak alerjik astım ve alerjik nezle bir arada görülmektedir.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır.
Polen Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Polen alerjisi yılın her ayında görülme ihtimali olsa da, özellikle çayır polenleri Şubat- Nisan aylarında, yabani ot polenleri Ağustos-Ekim ayları arasında yayılır. Sabahları polen düzeyinde artış olur. Bunların yanında açık, kuru ve güneşli havalarda da polen düzeyi artar.
Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtileri olan alerjik nezle, kimi zaman grip ile karıştırılsa da bulaşıcı değil.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Soğuk algınlığı belirtilerine ek olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi çeşitli semptomları bulunan toz alerjisi, yaşam alanlarını toz akarlarından koruyarak önlenebilir. Gerekli durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur. Hijyen tedbirleri alınmadığında kronikleşerek astıma neden olabilir.
Özellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar ile beraber belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir. Cildiye olarak da bilinen bu bölüm üzerinden doktor kontrolünde gerekli testler uygulanır.
Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Toz alerjileri nefes almayı zorlaştırabilir ve hırıltılı solunum, öksürük, göğüste daralma ve nefes darlığı gibi astım belirtilerini tetikleyebilir. Bazı insanlar tozla kaşınır. Toz alerjisi olan kişiler genellikle kendi evlerinde veyahut başka evlerde sıkıntı yaşayabilirler.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır.
Günümüzde sadece polen (bahar) alerjisi aşısı, ev tozu alerjisi aşısı, alerjik astım aşısı, arı alerjisi aşısı, küf mantarı alerjisi aşısı ve kedi alerjisi aşısı ve köpek alerjisi aşısı yapılmaktadır. Alerji aşısı kaç yaşında yapılır?; Alerji aşıları 5 yaş üzerinde tüm çocuk ve yetişkinlerde yapılır.
Halıları mümkün olduğunca sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece gereklidir.
Çünkü toz alerjisinin günümüzde kesin bir tedavi yöntemi bulunmaz. Hem evde hem de işyerleri ile birlikte birçok farklı noktada toz alerjisi ortaya çıkar. Bunun önüne geçebilmek için ise birtakım tedavi yöntemleri ele alınır.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Akarlar hangi kokuları sevmezler ? Toz akarları; hemen hemen diğer tüm haşarelerde olduğu gibi karanfil, okaliptüs, lavanta, nane ve biberiye kokusundan hoşlanmazlar.
Bu sorunun cevabı evettir. Uyuz rahatsızlığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir. Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
Alerjen olan toz akarının kendisi değil, dışkılarındaki ve döktükleri parçalardaki sindirim enzimleridir. Ev toz akarları tozlarla birlikte insanların ve hayvanların deri döküntüleriyle beslenirler. Isırmaz ya da hastalık yaymazlar, sadece alerjisi olan kişiler için zararladırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri