1| Gerilim (Volt) Tek fazlı motorlar için ortak 60 hz frekanstaki gerilimler için 115 volt, 230 volt ve 115/230 volttur. Üç fazlı motorlar için ise ortak 60 hz frekanlarda gerilimler 230 volt, 460 volt ve 230/460 volttur.
Ağır endüstride kullanılan asenkron motorlar 380 Volt elektriğe sahip tesislerde kullanılır. 3 Fazlı küçük güçlü Asenkron motorları 220 Volt'ta çalıştırmak içinse kondansatör gereklidir.
Motorun dönebilmesi için aralarında faz farkı olan en az iki akımın statör sargılarından geçmesi gerekir. Bunun yanında üç fazlı şebekenin bulunmadığı yerlerde 3 fazlı motorlar tek fazlı olarak çalıştırılabilir.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
ac motorlar kullanılır. 220V/Y380V gerilimlidir (genelde). Daha büyük güçlü olanlara 380 V gerilimlidir. veya 380-480 V AC üç faz girişli olarak yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Küçük DC motorlar 1,5 V ile 48 V arasında değişen voltaj değerlerine sahip olarak bulunabilirler. Her bir DC motor için belirtilen voltaj değeri, o DC motorun kendi verilen hız, güç ve akım değerlerinde stabil çalıştığı voltaj değeridir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Kondansatör ne işe yarar, dediğimizde elektronik devre elemanlarından biri olduğunu öğreniriz. Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna güç devrelerinde gerilim düzenler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, dediğimizde devrenin çalıştığını fakat gerilimin dalgalı olabileceğini öğreniriz.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Küçük ekipmanların çalıştırılması için idealdir ve elektrik ihtiyacının düşük olduğu yerlerde kullanılır. Çoğunlukla evlerde kullanıldığı için ev elektriği olarak adlandırılır. Trifaze (üç fazlı) elektrik sistemi, üç faz iletkeni, bir nötr ve bir toprak bağlantısı içerir.
İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elektrik motordur.
o motorlar genelde 3 voltta çalışır. Motorlara çalışma geriliminden(3v) ne kadar fazla gerilim verirsen pillerin o kadar çabuk biter aklında bulunsun.
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Latinceden gelen mono kelimesi bir veya tek anlamını taşımaktadır. Monofaz, tek faz olarak ifade edilmektedir. Alternatif akım ile birlikte bir faz ve bir nötr hattından meydana gelen elektrik beslemesidir. Ülkemizde 220 volt gerilim tipi olarak bilinmektedir, 50 hz frekansa sahiptir.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
Merhabalar, bildiğiniz gibi 3 fazlı motorlarda güç devresi için nötr hattı kullanılmaz. Kumanda kısmında nötr hattına ihtiyaç duyulur.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
Kolay kullanımlı bir motor sürücü devresidir. Maksimum 12V ve 24V?da 15 ampere kadar akım çeken motorları destekler. Yüksek frekanslı pwm üreteci ile mosfet transistorler sürülmektedir.
12Volt * 6.6Amper = 80Watt.
Sonuç: Hangi motorun daha iyi olduğuna karar verirken, motorun kullanılacağı uygulamanın özelliklerini dikkate almak önemlidir. Hassas hız kontrolü gerektiren uygulamalar için DC motorları daha uygun olabilirken, yüksek güç uygulamaları veya düşük bakım gereksinimleri için AC motorları daha iyi bir seçenek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri