Salatalık turşusu gaz yapar mı gibi çeşitli türevlerden turşulara yönelik sorular geliyor. Lahana kadar olmasa da salatalık için de durum aynıdır. Özellikle de içerisinde sarımsak olduğu için turşuların gaz yaptıkları bilinir.
Nitekim bazı sebzelerin apaçık şekilde gaza sebep olduğu görülmektedir. Bu hususta örnek verecek olursak, özellikle de turşunun içerisinde lahana ve suyunun bulunması gaza ve ishale sebep olabilmektedir.
Diyet yapanlar için turşu kalorisi düşük gibi görünse de yüksek oranda tuz içerdiği için vücutta su tutar ve şişkinlik yapar.Mide asidi, yenilen gıdaların sindirilmesi için salgılanır, ama bazı gıdalar daha fazla mide asidi salgılanmasına neden olabilir.Soğan, tuz, sirke ve baharatlar, turşularda kullanılan temel ...
Emziren annenin yediği besinlerden bebeğin de etkilendiğini belirten Erkul, ''Emziren anneler, özellikle lahana, turşu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.
Hangi yiyecekler gaz yapar? Baharatlı, özellikle yakıcı baharatlı (naneli, kekikli, acı biberli) yiyecekler, asidik karakterde olan sirke, limon ve birtakım hazır soslar, asit oranı yüksek olan roka, pırasa, lahana gibi sebzeler gaz oluşuma neden olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Nitekim bazı sebzelerin gaz yaptığı açıktır. Örnek verecek olursak turşu içerisinde lahana mevcutsa gaz yaptığını belirtmek gerek. Bunun yanı sıra çeşitli yiyeceklerin bebekte gaza neden olduğu kanıtlanmıştır.
Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler. Acı süs biberi de bu etkiyi gösterir. Emzirme döneminde aşırı tuz tüketimi, tuzlanıp saklanan sebze ve balık gibi besinler, aşırı tuzlu salamura yapılan gıdalar anne sütünü azaltıcı etkiye sahiptir.
Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir. Emziren annelerin lahana tüketmesi de bebeklerde gaza ve uykusuz gecelere neden olabilir.
Çünkü turşunun içerisindeki tuz nedeniyle vücut ödem oluşturabilir ve bu da bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle göbek, bacak, el ve ayaklarda kendini hissettiren bu ödem, kişinin kilolu görünmesine yol açabilir.
Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir.
Turşu suyunda bulunan asitler, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Turşu sirke ve limonla hazırlandığı için bu maddeler yağ yakımını desteklemektedir. Sağlıklı beslenme ve ölçülü porsiyonlar ile tüketilen turşu, bağırsaklarınızı rahatlatan bir besin olarak masanızda yer alabilir.
Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Turşu Suyu Kabızlığı Tedavi Eder
Özellikle bağırsak problemi olan kişiler, turşu suyu içerek bu sıkıntıları giderebilirler. Bundan dolayı kabızlık yaşayan kişiler, turşu suyu içerek bağırsak rahatsızlıklarını düzeltebilirler. Özellikle lahana turşusu, bağırsakları yumuşatmak konusunda birebirdir.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Bebeklerin yaklaşık %70'i bu problemi yaşar. Özellikle ilk 4 ayda yoğun olarak görülebilen gaz probleminden kurtulmak için uzak durabileceğiniz yiyecekler şunlardır: Süt Ürünleri: Süt ürünlerinde bulunan proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaza sebep olabilir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri