Kurutulmuş yumurtalı erişte pişirildikten sonra buzdolabında bekletilmeli ve iki gün içinde kullanılmalıdır. Taze yumurtalı erişteyi buzdolabında saklayın ve bunları paket üzerindeki tarihine kadar kullanın – genellikle birkaç hafta. Daha uzun süre saklamak için taze erişteyi dondurun.
Erişte bir tür makarnadır. Bu mantıkla saklama koşulları hemen hemen aynı gibi görünse de makarna hazır bir yiyecektir ve paketinin içinde saklamak kolaydır. Oysa erişte, tamamen ev yapımı ve doğal bir yiyecektir ve katkısız yiyeceklerin çabuk bozulması durumu erişte için de geçerlidir.
Pişmemiş makarna bozulduğunda rengi matlaşır, küflenir ve kuru dokusunun yerini yapışkan bir doku almaya başlar. Eğer görüntüsü normal duruyorsa koklayın, küflenme başlamışsa rahatsız edici bir kokusu olacaktır.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Saklanırken cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir.
Fakat bu kavanozlar kaynayan suda sterilize edilip, iyice kurutulduktan sonra kullanılmalıdır. Veya patiska kumaşlardan erişte saklamak için özel minik (belki porsiyonluk) keseler kullanılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kesmeden önce açtığınız yufkaları mutlaka unlamalı yapışmasına izin vermemelisiniz. Renkli erişteleri güneşte kurutmaya kalkarsanız renklerini hızlıca kaybederler. Mümkünse kuru ama gölge bir yerde kurumaları daha iyi olur.
Erişteler iyice sertleştikten sonra, poşetlere koyup, tekrar derin dondurucuda istifade edeceğimiz güne gibi saklıyoruz. Eriştemizi tüm çorbalarda kullana bilirsiniz.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Bu hamuru istediğiniz tüm makarna tariflerinde kullanabilirsiniz. Hazırladığınız hamuru dondurcuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
Makarnayı hava geçirmez kaplara veya fermuar kilitli plastik poşetlere yerleştirin. Yumuşak makarna buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde yenilmelidir. Sert, kurutulmuş makarna bir dolapta birkaç ay saklanabilir.
Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.
Genellikle yumurta kokusunun sebebi yumurtanın taze olup olmama durumu ile ilgilidir. Bayat yumurtalar hamur işlerinde daha ağır bir kokuya sebep olabilir. Eğer yemeklerinizde, pastalarınızda yumurta kokusundan kurtulmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yumurtanın tazeliğidir.
Un ekleyerek sert bir hamur yoğurulur. Bezelere bölünür Bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülür kurumasın.. Yarım saat dinlendirilir.
Püf Noktası
Erişte Nasıl Kurutulur? - Erişteleri çok kalın doğrarsanız pişmesi zor olacaktır ve olabildiğince eşit şekilde kesmeye özen gösterin. Kurutmak için düzgün bir şekilde bir fırın tepsisine dizip fırında 70 ile 80 derecede 40-60 dakika arası kurutup mutfağınızda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Eğer mutfak dolaplarınızın içinde güveler oluştuysa ve dört bir yana yayıldıysa köklü bir temizlik yapmanızda fayda var. Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
B grubu vitaminlerini de içinde barındıran erişte, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi vücudunuza sağlamaktadır. Şeker hastalığına yakalanma riskini en aza indirmektedir. Kolesterolü düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltıcı etkisi vardır.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Spagettiye 4 saat, makarnaya 8 saat ve diğer makarna türlerine 12 saat verin. Makarnanızı hava geçirmez bir kaba koyun. Makarna tamamen kuruduktan sonra, tüm parçaları kapaklı bir kaba veya tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirin. Makarnanızı 2-3 ay oda sıcaklığında saklayın.
Erişte Yapılışı :
Derin bir kaba yumurtaları kırın. Üzerine irmik, süt ve tuz ekleyip, eliniz ile karıştırın. Daha sonra azar azar unu ekleyip, ele yapışmayan kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hakiki bir erişte yapmak istiyorsanız, erişte hamuru yumurta ve tuz dışında hiç bir şey kullanılmaz. Yumurta miktarını her bardağa 1 yumurta yaparsanız az bir miktarda su ekleyerek hamurunuzu yoğurabilirsiniz. Fakat süt veya yağ asla konmaz. Erişte bir makarna hamurudur ve sert hamurlar kategorisine girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri