Labne peynirinin bozulmaması için diğer süt ürünleri gibi paketinin hava almayacak şekilde kapatılıp serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklanabilir ancak derin dondurucuda sulanıp lezzetini kaybedeceği için dondurucuda saklanması önerilmez.
Labne gibi yumuşak peynirlerin dondurucuya atılmaması tavsiye ediliyor. Bu peynirler sulandığı için tadı eskisi kadar lezzetli olmayabilir. Peyniri ufak porsiyonlar şeklinde dondurmak işinizi kolaylaştırabilir.
Ilık fırına kapakları açık mayalanmış sütü yerleştirin ve 7-8 saat mayalanmaya bırakın. Bu elde ettiğiniz yoğurda benzer ürünü, ince süzgeç veya tülbent yardımıyla 3-4 saat süzülmeye bırakın. Buzdolabında 1 gün dinlendirdikten sonra labne tüketime hazırdır. 5-6 gün içinde tüketebilirsiniz.
Sürülebilir tip peynirlerde, ambalajı açıldıktan sonra kase içerisinde kalan kısım ile kapak arasında kalan oksijen yüzünden aynı tat ve tazelik yakalanamaz ve ürün bozulur. Bu sebepten dolayı bu tip sürülebilir kıvamdaki peynirler açıldıktan sonra 2 ila 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Süzme işlemi sonrasında Labne peyniri hazır. Saklama kasesine alarak ağzı kapalı halde buzdolabında 1 hafta tazeliğini korur.
İlgili 45 soru bulundu
Peynir süresiz olarak dondurulabilir, ancak en iyi kalite için peyniri 6-9 ay içinde kullanın. Dondurulmuş peynir, 500 gram peynir için 7-8 saat boyunca 0–1 °C sıcaklıkta buzdolabında çözülmelidir.
Orta Doğu mutfağında sıklıkla tüketilen labne peyniri, kahvaltı sofralarında tüketilmesinin yanı sıra sos ve tatlı yapımında da kullanılan lezzetli bir peynir çeşididir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Eşsiz lezzetinin ve yumuşak kıvamının yanı sıra içerisinde barındırdığı yüksek kalsiyum ve protein ile besleyici olan İçim Labne, sağlığımız için de pek çok fayda sağlar.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
- Peynirin bozulduğunu tadından da anlayabilirsiniz. Tadı kötüyse bozulmuş demektir. - Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
İlk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Damak tadı gelişmiş bebekler bu düz püreyi sevmezlerse, zeytinyağı yerine ½ tatlı kaşığı tereyağı ve/veya peynir seven bebeklere 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri de eklenebilir.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir.
Tencerenin kapağını kapatarak, kalın bir örtü ile sarın ve 5 -6 saat kadar mayalanmaya bırakın. Ardından buzdolabına alın ve 10-12 saat kadar bekletin. Yoğurt kıvamında ya da daha kalın olmalı.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Eğer quark bulamazsanız yakın bir tadı elde etmek için labne de kullanabilirsiniz.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Körfez ve Orta Doğu ülkelerinin lider markası Pınar, dünyanın en prestijli uluslararası gıda ve içecek fuarı Gulfood Fuarı'nda hızlı tüketim ürünleri “Labne” kategorisinde, 2017 yılında üçüncü kez “Gulf Yılın Ürünü” ödülünü aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri