Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alır.
Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıdır. Yıldız Sarayı'nın bir parçası olan ve adını Fransızca “dağ evi” anlamına gelen “chalet” sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biridir.
- Saraya giriş için 4 tane kapı vardır. Bu kapıların bir geçidi ise Yıldız Sarayı'nda yer almaktadır. - Yıldız Sarayı'nda Çit Kasrı'da bulunur ve Çit Kasrı Büyük Mabeyn Köşkü içinde yer almaktadır.
Ziyaret Bilgileri: Müze Cumartesi günleri hariç diğer günler 09.00 – 18.00 saatleri arasında; Cumartesi günleri ise 09.00 – 15.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Topkapı Sarayı'nın bazı bölümleri, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi Sarayı restorasyona giriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Dolmabahçe Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Dolmabahçe Sarayı Müzesi giriş ücreti 90 Türk Lirası'dır. Bu fiyat yalnızca Selamlık bölümünü kapsar. Eğer Harem bölümünü de gezmek isterseniz (Milli Saraylar Resim Müzesi ile beraber) 140 TL kombine bilet fiyatı ödenmesi gerekir.
Sultan Vahdettin'den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri'ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiş, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanmıştır.
Yıldız Sarayı, içerisinde birçok müze ve tarihi mekân barındırır. Bunlar arasında Yıldız Sarayı ve Sahne Sanatları müzeleri ile II. Abdülhamid'in Özel Hamamı, Küçük Mâbeyin Hamamı ve Yıldız Sarayı Tiyatrosu bulunur. Yıldız Sarayı Müzesi 1994'te ziyarete açılmıştır.
Değişik dönemlerde padişahlar buraya çeşitli köşkler inşa ettirdiler. Nisan 1877'de II. Abdülhamid, Dolmabahçe'den buraya taşınınca saray “Yıldız Saray-ı Hümâyunu” adını aldı.
Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yaptırılan ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1863-1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırmıştır. Mâbeyn ve Harem bölümlerinden oluşan saray ana binası ziyarete açıktır.
Düzenlemeye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı arasında yapılan protokol gereği Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı saray, müze, köşk, kasır ve tarihi fabrikalarda Müze Kart da geçerli olacak.
Yıldız Sarayı, Cumhuriyetin ilanını takip· eden 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edilmiş, akabinde 1946 yılından itibaren uzun bir dönem “Harp Akademileri” olarak hizmet görmüştür. 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiştir.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı Eylül ayı fiyat tarifesini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
TOPKAPI SARAYI HANGİ GÜNLER AÇIK? Topkapı Sarayı Salı günleri, Yılbaşı, Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk günleri ziyarete kapalıdır. Bu günler dışında 09:00-18:00 saatleri arasında açıktır.
İstanbul'un Beşiktaş İlçesinin Yıldız tepesinde, yaklaşık 500.000 m2'lik bir alanı kaplayan bahçe ve koruluklar içine yerleştirilmiş köşkler, kasırlar ile yönetim ve servis yapılarından oluşan Yıldız Saray kompleksi, Osmanlı saray mimarisinin son örneğini oluşturur.
Yıldız Parkı , Beşiktaş'ta yer alan tarihi bir parktır.
Yıldız Sarayı ve Çırağan Caddesi arasında yer almaktadır. Çırağan Sarayı'nın karşısındadır. İçinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk vardır. Osmanlı döneminde, özellikle 1600'lerin başlarında ön plana çıkmaya başladı.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Osmanlı saray komplekslerinin sonuncusu olan Yıldız Sarayı, Boğaziçi'ne hâkim bir tepeden başlayarak Beşiktaş ile Ortaköy arasındaki yamaç üzerinde yayılan, yaklaşık 500.000 m² yüz ölçümüne sahip bir koruluk içine yerleşmiş köşkler, yönetim, hizmet yapıları, bahçe ve parklar bütünüdür.
Sultan Abdülhamid zamanında devletin otuz küsur sene boyunca idare merkezi olan Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilecek ve ciddî bir restorasyonun ardından “Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi” olacak.
Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamid, Sultan 5. Murat, Sultan Reşat, Sultan Vahdettin ve Halife Abdülmecid'i, Cumhuriyet'in ilanıyla Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü ağırladı.
Sultan İkinci Abdülhamid Han'la birlikte devlet idaresinin yürütüldüğü ve sayısız tarihi hadiselere tanıklık eden Yıldız Sarayı'nın 1926 yılında gazino ve kumarhane olarak kiralandığı ortaya çıktı.
Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ihlamur Kasrı, Küçüksu Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasırları; söz konusu anıt eserlerin ilk akla gelenlerindendir.
Mustafa Kemal, Yıldız Sarayından Elmas Gerdanlık Çalmış - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri