Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sirkeyi serin ve ışık almayan bir yerde saklamak. Kiler veya erzak dolabı bu iş için uygundur. Buzdolabında saklamanız çok da şart değil. Sirkeyi açtıktan sonra şişesinden başka bir yere almanıza gerek yok, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabilirsiniz.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Ev Yapımı Elma Sirkesi Süzüldükten Sonra Nasıl Saklanır? Süzülen sirke mutlaka cam kavanozda ya da şişede ağzı tam kapalı biçimde saklanmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
20 günün sonunda, kavanozun dibinde jelatimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabaka sirke anasıdır. Sirke anasını plastik kaşıkla başka bir kaba aktararak sirke yapımında kullanabilirsiniz.
Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir. Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir.
Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır.
1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır. Daha sonra süzerken bunları da süzebilirsiniz.
Sirke Anası Ne Kadar Süre Saklanır? Sirkenin anasını hava almayan veya vidalı kapaklı bir kapta sirke ile karanlık ve serin bir yerde oda sıcaklığında beş yıl muhafaza edebilirsiniz.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
Üzüm, elma, vişne, şeftali hangisi olursa fark etmez, güzelce yıkayın. İçinde küflü olan varsa ayırın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa 1 çay bardağı organik sirke ekleyin, yoksa hiçbir şey eklemeseniz de en geç 2 ay gibi bir sürede sirkeniz oluşacaktır.
Sirkeli limonlu su sindirim sisteminin hızlıca çalışmasını destekleyen besinlerin başında gelir. Özellikle de ılık su ile hazırlanan sirkeli ve limonlu su, sabahları aç karnına içildiğinde kabızlık gibi sindirim problemlerinin kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Organik elma sirkesi konusunda hakiki sirkenin anlaşılması için öncelikle sirke şişesinin alt kısmına bakılmalıdır. Bu sayede organik elma sirkesi nasıl anlaşılır sorusu ile ilgili olarak sirkenin dip kısmında tortu bulunması sirkenin doğal olduğunu ortaya koyacaktır.
uygun ortam sıcaklığı 22-28 derece arası. daha soğukta ve daha sıcakta sirke yapılmaz. sıcakta meyveler çürüyor, soğukta da olması çok uzun sürüyor.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Sirke bakterileri 5 -10°C aralığında çalışmazlar. Yani sirkenizi buzdolabında muhafaza ederseniz aldığınız gibi korumuş olursunuz.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Sirke yapım sürecinde sirke anası sirkenin yüzeyinde bir tabaka oluşturur, bu tabaka ağırlaşınca kavanozun dibine doğru düşer. Sirke süzülür ve sizin elinizde kocaman bir tabaka kalır. Sirke anası tıpkı sirke gibi yenebilir hatta sirkeden daha faydalıdır.
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri