Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz. Salamura suyundaki ürünleri kendi salamurasında tutunuz.
Siyah Zeytini Bozulmadan Saklamak
Teneke zeytin alanlar günlük kullanımları kadar aldıktan sonra teneke ağzını iyi kapatmalı ve sık hava almasını önlemeye çalışmalıdır. Hem teneke hem de cam kavanozlarda siyah zeytinlerin küflenmemesi için en iyi yöntem üzerine bir miktar zeytinyağı eklemek olacaktır.
Tatlanan zeytinler süzüldükten sonra iyice kuruması beklenir. Bir sofra bezi veya tepsiye serilip kurutulan zeytin, bir kavanoz veya bidona koyulup üzerine yağ dökülür. Serin ve güneş görmeyen yerde muhafaza edilmesi, daha uzun süre saklanabilmesi açısından önemlidir.
Hazırladığınız zeytinleri büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye doldurun. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu eklemektir. Kaya tuzu zeytinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz. 6.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Zeytin çeşitlerini, güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz uygun olacaktır.
Özellikle siyah zeytinde görülen bozulma türlerinden birisi zar oluşumudur. Üstü açık beton fermantasyon tanklarının yüzeyinde özellikle sıcak havalarda kefeke adı verilen bir zar oluşur. Bu zarda çeşitli bakteri, küf ve maya meydana gelir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Kahvaltı sofralarının, ramazan ayının, poğaçaların, ezmelerin ve daha birçok yerin, masanın olmazsa olmazı olan siyah zeytinler, doğal ve canlı bir besin olduğundan zaman içinde bozulabilmektedir. Bu bozulmaların önüne geçilebilmesi mümkün değildir ancak bozulma süreleri düzenlenebilmektedir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Öncelikle zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması gerekiyor. Zeytinlerinizi ayıklayınız ve bir kaç su iyice yıkayınız hatta en son suyun da zeytinleri mutfak leğeninizde biraz bekletiniz.
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın. Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın. Siyah Zeytin 2 ayda olur.
Zeytin Ağacı
Kahvaltılarımızda vazgeçilmez katığımız olan zeytini, en sağlıklı bitkisel yemeklik yağ olan zeytinyağını verir. Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri