Tavuk suyunu uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, en iyi yöntem buzlukta saklamaktır. Buzlukta saklamak için oda sıcaklığına gelen tavuk suyunu buzdolabı poşetlerine doldurup ağızlarını bağlayarak buzluğa veya derin dondurucuya atabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ılınan tavuk suyunu cam kavanozlara paylaştırmaktır.
Buzdolabında hava almayan bir kapta 2-3 gün saklanabilir. Çelik tencerenizde hava almadığı için 2-3 gün bozulmadan duracaktır. Ayrıca, hava geçirmez kavanozlara konarak, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir.
Tuzsuz olarak haşladığınız tavuk suyunu soğuduktan sonra buz kalıplarına doldurup buzlukta dondurun. Donmuş tavuk suyunu kalıptan çıkararak saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine doldurabilirsiniz.
Tavuk suyu buzdolabında hava almayacak şekilde ağzı kapalı olarak tencerede 2 - 3 gün bozulmadan saklanabilir. Ayrıca derin dondurucuda uygun saklama koşullarında 4 ay kadar saklanabilir.
Suyu azalırsa su eklenir, çünkü önemli olan suyu:) Pişen tavuk sudan çıkarılır. Tavuk suyu ılıyınca süzülüp plastik kaplara paylaştırılır. (Ben küçük tatlı kapları kullandım) Kaplar dondurucuya yerleştirilip 1 gece bekletilir. Donan tavuk suları kaplardan çıkarılıp poşetlenir ve dondurucuda saklanır.
İlgili 39 soru bulundu
Tavuk suyunu uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, en iyi yöntem buzlukta saklamaktır. Buzlukta saklamak için oda sıcaklığına gelen tavuk suyunu buzdolabı poşetlerine doldurup ağızlarını bağlayarak buzluğa veya derin dondurucuya atabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ılınan tavuk suyunu cam kavanozlara paylaştırmaktır.
Hava almadığı için 2-3 gün bozulmadan duracaktır. Sonuç: Tavuk suyunu hazırladıktan sonra kapalı ve hava geçirmez kaplara alırsanız, buzdolabında 3 ila 4 gün dayanacaktır.
Kemik suyunu, buzdolabında 7 gün, buzlukta ise 3-6 ay kadar saklayabilirsiniz. İlikli kemik suyunu derin dondurucuda maksimum 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Hazırlanan tavuk suyunu çorba, pilav ve yemeklerinize katarsanız enfes olur. Ya da fazla kalan kısmını buzlukta dondurup, farklı zamanlarda hazırlayacağınız tariflere ekleyebilirsiniz. İçlerinden biri var ki bu tavuk suyu çorbası oluyor.
1Soğuk Suda Bekletin:
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bakteri üremesini önlemek için kasenin içindeki suyu yarım saatte bir değiştirin.
Tavuk haşlamayı yaparken içine kereviz, yer elması, biraz limon kabuğu atarak tadını daha da zenginleştirebilirsiniz. Bu sayede artan sudan hazırlayacağınız çorbanın daha hoş bir aroması olacaktır. Tavuk haşlama yaptığınızda yanına pirinç pilavı hazırlamanızı tavsiye ederim.
6 200 derece önceden ısıtılmış fırında en az 1 saat pişirin.
Tüketim sonrasında artakalan kemik sularını kağıt bardaklara doldurarak dondurucuda uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz. Bu işlemi kağıt bardak harici bir bardakta yapmak, mesela plastik bir bardakta yapmak sağlık açısından önerilmemektedir.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
İlk olarak; eti koklama yöntemiyle test edebilirsiniz. Et bozulmaya başlamasıyla birlikte kokmaya başlar. Eti kokladığınızda burnunuza ekşi ve hoş olmayan bir koku geliyorsa et bozulmuştur demektir. Taze ve sağlıklı bir etin parlak bir görüntüsü vardır.
Et suyunu buzdolabında 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda ise et suyunu 3 aya kadar saklayabilir, her ihtiyaç duyduğunuzda buzluktan çıkararak pratik bir şekilde yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Haşlanarak tüketilmek istenen tavuk etlerindeki bu B5 ve B6 vitaminleri, pişirme suyuna geçiyor ve bu su besin değeri açısından zengin bir hale geliyor. Tavuk suyu; sinüslerin açılmasını sağlamaktan, eklem ağrılarını hafifletip vücut kırgınlığını geçirmeye kadar birçok şifalı özelliğe sahip.
Bir pilav tenceresinde tereyağını eritin ve üzerine pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurun. Daha sonra, pirinçlerin üzerine didiklediğiniz tavuk etlerini ekleyin. Tavuk suyu ve kaynamış suyu da ekledikten sonra tuz ve karabiberi ilave edip hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri