Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Bitkisel ilaç olarak kullanıldığı gibi çay formunda tüketilebilir. Kurutulmuş ot olarak, sindirim sistemini uyarıcı etkisi olduğu için iştah kaybı için kullanılabilir ve gastrit, ishal, karaciğer ve safra kesesi şikayetleri gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisi için önerilmektedir.
Papatya çayı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da tavsiye edilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için günde 1 fincan papatya çayına yer verebilirsiniz. Zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı görülen arpacık adı verilen göz enfeksiyonunu papatya çayı ile iyileştirebilirsiniz.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Papatya çayının içerisinde bulunan apigenin maddesi uyku sorunları için faydalı bir maddedir. Bu yüzden papatya çayı direkt olarak uyku getirmese de uyku kalitesini arttıran bir bitki çayıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Papatya Çayı Uyku Getirir mi? Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Araştırmacılar papatya çayının sakinleştirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kişinin endişelerini gidermeye katkıda bulunduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırdığını öne sürmektedir.
Papatya çayı etkileri arasında sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması, ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin papatya çayını tercih etme sebeplerinden biridir. Özellikle asabiyet sorunu yaşayan kişilerin günde 1 fincan papatya çayı içmeleri, sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur.
Sinirleri Yatıştırıyor ve Stresi Gideriyor
Papatya çayının etkisi sayesinde vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyelerinde büyük bir artış gözlemlenebiliyor. Stres ve kaygıyı azaltabilen papatya çayı aynı zamanda migren ve baş ağrısı gibi problemlere de iyi geliyor.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Papatya Çayı Tansiyonu Yükseltir Mi? Papatya çayı tansiyonu düşürücü özelliktedir. Böylece, çeşitli kalp rahatsızlıkları ve inme gibi problemlere karşı da potansiyel koruyucudur. Papatya içerisindeki quercetin ve apigenin gibi bileşikler, kan basıncı seviyelerini düşürücü oldukları bilinen maddelerdir.
Yapılan araştırmalara göre, papatya çayı sinirleri yatıştırıyor ve sinir sistemini rahatlatıyor. Bu özellikleri sayesinde daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı oluyor. Uyku sorunu yaşıyorsanız, yatmadan önce tüketmenizde fayda var.
Papatya çayı buharı gribal enfeksiyonlar sonucu oluşan üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Göz kapağı iltihaplanması tedavilerinde de kullanılan papatya, sadece göz iltihaplanmalarında değil idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde de oldukça önemli bir role sahiptir.
Papatya çayı, kas spazmlarını sakinleştiren glisin seviyesi yükseltir. Glisin bilinen bir sinir gevşetici olup, aynı zamanda papatya çayını etkili bir kaygı ve stres yardımcısı haline getirir.
İşte papatya çayı faydaları: Uyku düzensizliği yaşayanlara iyi gelir. Antioksidan apigenin maddesi sayesinde kanseri önlerken, troid kanserinin de önüne geçer. İltihapları azaltır.
Papatya Çayı İçindeki Vitaminler
Papatya çayı A vitamini yönünden çok zengindir. Papatya çayı B1 vitamini, B2 vitamini, Folat, Pantotenik Asit, Demir, Bakır, Çinko; Potasyum, Magnezyum, Kalsiyum açısından çok faydalı ve tercih edilmesi gereken bir besindir.
Papatyanın içerdiği antioksidanlar yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Toksinleri attığı ve ödem söktürdüğü için zayıflamaya da etkisi olan bir bitkidir.
Özellikle öğünlerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri kontrolünü sağlamaya yardımcı olan papatya çayı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kan basıncı ve kan kolesterol düzeylerinin kontrol edilmesine katkıda bulunarak kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayının fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, ıspanak, yaka ve brokoli gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin açısından sağlıklı besinler bakımından zengindir. Araştırmalar, bu bitki bazlı gıdaların bilişsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Zayıflatan bitkiler çaylar araştırması yapılınca ilk olarak karşımıza yeşil çay çıkar. Herkesin bildiği bu mucize bitki, her diyet listesinde mutlaka yer alır. Oldukça güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yeşil çay tüketimi, vücuttaki toksinleri atar.
- Melisa bitkisinden yapılan çay çarpıntıyı azaltmada etkilidir. Papatya, pasiflora çayları da günde 2 bardak tüketilebilir. - Bunun yanı sıra çarpıntıya karşı sofranızdan maydanozu eksik etmeyin.
Göz Kızarıklığı
Papatya, rooibos ve yeşil çay kızarık gözlerde olumlu etkilere sahiptir. Bu çayların anti-enflamatuvar etkileri irrite gözlerde ödem ve enflamasyonu azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri