Rüyanda aşure pişirilmesi, bolluk ve bereket demektir. Aşure gününe denk gelen ayda aşure pişiren kimse büyük rızk elde eder. Aşure pişirmek dünya hayatında güzel geçime ve bereketli kazanç demektir. Pişirilen Aşurenin içindeki malzemeler oranında elde edilecek nimet, hayır ve bereketi ifade eder.
Rüyanda aşure pişirmek, bolluk ve bereket şeklinde ifade edilmiştir. Rüyada aşure pişirmek, dünya hayatında güzel geçime ve bereketli kazanca işaret edilmiştir. Pişirilen Aşurenin içindeki malzemeler oranında elde edilecek nimet, hayır ve bereketi temsil eder.
Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.
Birbirlerini tanımayan konu komşu belki de bu bereket sayesinde iki kelam edebiliyor ve sonrasında arkadaşlıklar kuruyor. Ayrıca bölgemizde pişirilen aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışı da yaygındır bu yüzden de Muharrem ayı boyunca evlerde ve işyerlerinde bol miktarda aşure pişirilir.
Rüyada aşure pişirmek ve yemek, size de faydası dokunacak bir hayır işine girişmeye, sevinç ve mutluluğa, ilim ve iman lezzetine, şifâya, yolcunun dönmesine, güzel ve etkili söze tövbe ve istiğfara yorumlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Rüya tabircilerine göre rüyada birinin aşure yaptığını görmek yani bir başkasının aşure yaptığını görmek, rüya sahibinin çok büyük insanların arasında olacağına, her zaman geçimini sağlamak için bir yol bulacağına, fesatlık içerisinde olan bir kişiye karşı zafer kazanacağına, rüya sahibinin helal rızıklar elde ...
İslami rüya tabirlerinde rüyada aşure görmek iyi bir rüya olarak tabir edilmemiştir. Rüyada görülen canınızı sıkacak gelişmelere, sağlık sorunlarına, mal ve kazancın azalmasına yorumlanmıştır. Rüyada sahibinin canını sıkacak söylentilere hakkında söylenmiş kötü laflara işarettir.
Aşûra gününde ibadet niyetiyle aşure pişirmek caiz midir? Aşûra gününde Aşûra pişirmek bir ibadet değildir. Bu güne mahsus bir ibadet niyetiyle Aşûra –ya da her hangi bir tatlı- yapıp dağıtmak dinimize ait bir şey olmayıp caiz görülmemiştir.
Bu hadis ve yemek yedirmek ve komşulara ikramla alakalı hadisler çerçevesinde böyle bir gelenek doğmuş olsa gerektir. Ama bu günde yemek yapıp dağıtmak sünnettir demek yerine bu günde aileye ve yakınlara ikramlarda bulunmak sünnettir demek uygun olur.
İnanışlarımıza göre aşure yapmak, yemek ve özellikle de başkalarına dağıtmak, bereket dilemektir. Aşure pişirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacağı, yoksulluk görülmeyeceği, yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Daha çok müsteşriklerin benimsediği bu görüşe göre müslümanların mübarek bir gün olarak kabul edip oruç tuttukları âşûrâ yahudi geleneğine dayanmaktadır. 2. Âşûrâ, Hz. Nûh'tan itibaren bütün Sâmî dinlerde mevcut olan ve Câhiliye Arapları arasında da Hz. İbrâhim'den beri önemli görülüp oruç tutulan bir gündür.
Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. Peygamber (s.a.s.), “Aşure günü orucunun, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım” (Tirmizî, Savm, 47) buyurarak bu günde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Nûh “aleyhisselâm” gemide aşûre tatlısı pişirdiği için müslümânların Muharremin onuncu günü aşûre pişirmesi ibâdet olmaz. Muhammed “aleyhisselâm” ve Eshâb-ı kirâm “radıyallahü anhüm ecma'în” böyle yapmadı. Bugün aşûre pişirmeyi ibâdet sanmak, bidattir, günâhtır.
Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.
Ne var ki, anlam itibarıyla 'onuncu' demek olan aşure, adını sadece Hz. Nuh'un gemisinin tufandan Muharrem ayının 10'unda kurtulmuş olmasından almaz. Hadis kitaplarına göre aşure gününe bu ismin verilmesinin hikmeti, Allah'ın aynı gün 10 peygamberine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunmasıdır.
Aşure'de hiçbir hayvansal gıda içermeyen bir tatlıdır ve Muharrem ayında dağıtılır. Dağıtılmasının temel sebebi ise Ali Zeynel Abidin isimli imamın Kerbela Savaşı'ndan kurtuluşunu kutlamak ve bu kurtuluşa duyulan sevinci göstermektir.
Manevi açıdan da Allah bolluk, bereket veriyor. Yapmazsak zaten huzursuz oluruz. Aşure kaynayan evde bereket olur.
Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.
Hadis-i şerifte, "Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer" buyuruldu. Câbir (r.a.) bu rivâyetle alâkalı olarak, "Biz bunu denedik ve öyle (büyük bir bereket) bulduk." buyuruyor.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Türkiye Balkanlar'da Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
Rüyada aşure dağıtmak, harcamalarınıza bakmanın ve onu sınırlandırmanın zamanının geldiğini gösterir. Yani harcadığınız paralara dikkat etmeli, daha çok geleceğe yatırım yapmalısınız. Eli açık bir kimsesiniz fakat bu durum şimdilerde sizi zorlamasa da ileride fazlaca zorlayacaktır.
Bir hadiste şöyle buyurular: "Her kim Âşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." (9) Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir.
Aşure geleneğinin Nuh peygamber zamanından geldiği bilinmektedir. Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir.
Aşure günü ile ilgili ayet yoktur çünkü Aşure, Kamerî ayların ilki olan Muharrem'in onuncu gününe verilen bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri