Diş çürüğü ağrısına iyi gelen şeyler arasında; tuzlu su gargarası, ağzın devamlı olarak temiz tutulması, karanfil ya da karanfil yağının ağrıyan yere koyulması ve ağız gargaraları bulunmaktadır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Eğer ağrı şiddetlenirse ağrı kesici alabilirsiniz.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur. – Doğru beslenme: Şeker ve nişastası yüksek olan yiyecekleri sınırlandırmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, ağız ve diş sağlığı bakımından en uygun beslenme seçeneğidir.
İlgili 15 soru bulundu
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Dişlerde meydana gelen çürükler her zaman karşılaşılabilen sorunlardan biridir. Her ne kadar düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılıyor olsa da yine de dişin yapısına bağlı olarak çürük oluşumu da meydana gelebilmektedir. Çürümeye başlayan diş kesinlikle en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Çürümenin ilk belirtileri ise koku olmaktadır. Koku ise iltihaplanma neticesinde başlar. Diş kokusu oldukça rahatsız edici bir koku olmaktadır. Diş çürümesi ile başlayan diş kokusunun önlenmesi ve rahatsız edici boyutlara ulaşmadan engellenmesi mümkün olmaktadır.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Diş hekimi, çürüğü önce gözle muayene eder ve hasta ağrı hissediyorsa diş etlerine iğne yaparak lokal anestezi uygular. Anestezi sonrasında diş üzerindeki çürük tabaka, diş hekimi tarafından özel aletlerle kazınarak kaldırılır ve gerekli medikal ürünler sıkılır.
Lekelere karşı kullanılabilecek ilk akla gelen yöntem karbonattır. Diş fırçasına bir miktar karbonat dökerek dişlerinizi fırçalayın. Sonrasında tekrar diş macununuz ile fırçalayın. Bu işlemi haftada iki kez tekrarlayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Gevrek sebze ve meyveler, ağzınızdaki tükürük akışını uyaran yüksek lif içeriği nedeniyle diş çürümesini önleyen gıdalardan sadece birkaçıdır. Bu nedenle, havuç, kereviz veya elma dilimi hem dişlerinizi temiz tutar hem de zengin bir ana yemekle harika gider.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Ancak ne yazık ki, kliniğimize diş çürükleri ve buna bağlı enfeksiyon ile başvuran çocuk hastalarda yaygın olarak florürsüz diş macunu kullanıldığına rastlıyor ve ilk olarak yaşına uygun konsantrasyonda florürlü diş macunu öneriyoruz.
Dişlerin kendini yenilemesine yardımcı oluyor
İngiltere Diş Araştırmaları Derneği yıllık konferansında sunulan araştırma bulgularında da, aspirinin diş kök hücrelerinin işlevini artırabileceğini ve hasarlı dişin kendini tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Çürüğe neden olan bakteriler, önce ağızdaki diğer sağlıklı dişlere ardından tüm vücut sistemine bulaşabilir bir yapıdadır. Kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetiklediği gibi bu hastaların iyileşme süreçlerine de olumsuz etkisi olmaktadır.
Asit üreten bakterilerin oluşumundaki en büyük etkenleri yemek sonrası dişlerin yeterli ve güzel fırçalanmaması, diş ipiyle aralarda kalan besin artıklarının temizlenmemesi, şekerli, karbonhidratlı gıdaların fazlasıyla tüketilmesi ve sigara kullanımı olarak sıralayabiliriz.
Örneğin diş çürümesinin, dişin yüzeyinden diş kemiğine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yıl alıyor. Bu süre de diş çürümesinin tespit edilmesi ve dolgu yapılmadan tedavi edilmesi için yeterli bir süre.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Ağız hijyeni yeterli seviyede sağlanamadığında çürük oluşur. Dişlerimizin en iç kısmında pulpa denilen kan damarları ve sinirden zengin bir yapı vardır. Diş çürüğü bu kısma yaklaştıkça ağrılı uyaran daha hissedilir olur. Bazı durumlarda hiç ağrı olmadan da çürüğün pulpaya kadar ilerlemesi mümkündür.
Eğer çürük tedavi edilmezse diğer dişlerede bulaşabilir. Yüz bölgesinde iltihaba bağlı şişlikler ve ağrılarda meydana gelebilir. Çürük ilerlerse de erken dönemde süt dişler kaybedilir. Bu kaybedilen dişler ise çarpaşıklığa neden olabilir.
Diş çürüğü ağrısına iyi gelen şeyler arasında; tuzlu su gargarası, ağzın devamlı olarak temiz tutulması, karanfil ya da karanfil yağının ağrıyan yere koyulması ve ağız gargaraları bulunmaktadır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Eğer ağrı şiddetlenirse ağrı kesici alabilirsiniz.
Diş Çürük Temizleme Acıtır mı? Diş çürük temizleme işlemi, birçok kişinin korktuğu bir işlem olsa da aslında çok da acı hissettirmeyen bir işlemdir. Şöyle ki; diş üzerinde meydana gelen çürük, özel teknolojik aletler ile temizlenir. Bu temizleme sırasında hastanın ağrı ve hassasiyet hissetmesi olası bir durumdur.
Aşırı şekerli ve asidik yiyecekler ya da içecekler tüketmek. Rutin ağız ve diş bakımı yapmamak, diş ipi kullanmamak. Yeterince florür alamamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri