Elma kabuğu çayı için; iki bardak su bir kaba konulur ve bir adet elmanın kabuğu soyularak yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatılır. Tercihinize göre bir dilim limon, iki adet karanfil veya bir adet tarçın kabuğu da karışıma ekleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Sindirim sisteminde yaşanan hazımsızlık, kabızlık yada ishal gibi sorunların giderilmesinde etkili olan çay aynı zamanda şişkinlik içinde fayda sağlar. Elma çayı, çözünebilen lif içerdiğinden dolayı sindirimi artırmaya destek verir. Çözünebilen lif kilo verebilmeyi desteklediği için de aranan maddeler arasındadır.
Antioksidan açısından zengin olan elma çayı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Yüksek oranda A, C, E ve D vitamini içeren elma çayı toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak başta göz sağlığı, dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır.
•Çayınız demlendikten sonra ocaktan alınır ve içine 5-6 karanfil, yarım çay kaşığı karabiber ve bir kabuk tarçın eklenerek 5 dakika daha demlemeye bırakılır. •Son olarak süzüp afiyetle çayınızı tüketebilirsiniz. •Günde 2 fincan elma çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Şiddetli Öksürük için Elma Çayı : 1 adet elmanın çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. 1 Litre kaynamış suyun içerisine dilimlediğiniz elmaları kabuklarını soymadan atıp kaynatın. Kaynama işleminden sonra, süzün ve çay gibi sıcak sıcak için.
İlgili 21 soru bulundu
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
2- Çay, kola, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de uykuyu açar ve enerji verir. 3-Elma, içerisinde doğal şeker bulunan bir meyvedir ve bu da uykunuzun açar ve kan şekerinizin dengelenmesini sağlar.
Eğer elma çayının tadını tek başına beğenmezseniz ya da bu çayı daha da faydalı bir hale getirmek isterseniz içine kuşburnu, ıhlamur, zencefil, portakal kabuğu, limon dilimleri, çubuk tarçın, karanfil ya da bal ilave ederek de tüketebilirsiniz.
İsteğe göre içerisine tarçın gibi çeşitli baharatların da eklenebildiği elma çayı, tatlı ama bir yandan da ekşimsi tadı, içerdiği vitaminlerin çeşitliliği ve kalori yakmayı hızlandıran yapısıyla bilinir. Tüm bu özelliklerin yanı sıra elmanın lifinden gücünü alan elma çayı kabızlığı da yok eder.
10 dakika demlendikten sonra süzülerek tüketilir. Özellikle hazımsızlık gibi sorunlara iyi gelen bu çay, yemeklerden sonra içilebilir.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Zayıflatan elma çayı ile haftada 4 kilo verin makalemizde lif açısından zengin özleri ile sizi uzun süre tok tutar, acıkmanızı önler, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler, kısa sürede zayıflamanıza yardımcı olur. Bu çay metabolizmanızı hızlandıracak, iştah kesecek, yağ yakımında büyük rol oynayacaktır.
Elma kabuğu çayı için; iki bardak su bir kaba konulur ve bir adet elmanın kabuğu soyularak yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatılır. Tercihinize göre bir dilim limon, iki adet karanfil veya bir adet tarçın kabuğu da karışıma ekleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz.
Elma, portakal vb. 3. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Antioksidan deposu olan elma suyu bağışıklık sistemini güçlendirir. İdrar yollarını temizleyen elma suyu bakterileri de hızlı bir şekilde yok etmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler elma suyu tüketebilirler. Bu da enfeksiyonun hızlı ve etkili bir şekilde temizlenmesini sağlayacaktır.
Toz elma için bardak başına 1 tatlı kaşı elma tozu kullanmak yeterlidir. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı elma tozunu bırakın ve altını kapatın. 10 dakika demlenme sonrası süzerek tüketebilirsiniz. Ayrıca çayınızı lezzetlendirmek için tüketirken çubuk tarçın ve karanfil ekleyebilirsiniz.
4) Bağırsakları Çalıştırır
Çünkü elma suyu bağırsakların çalışmasına yardım ederek sindirim sistemine destek olur. Eğer kabızlık ve ödem gibi sorunları doğal yolla iyileştirmek isterseniz; elma suyunu düzenli şekilde içebilirsiniz.
Elma çayı, C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu yüzden kişiyi soğuk dönemlerde nezle, grip, soğuk algınlığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı korur. Bunun dışında buna bağlı şekilde ortaya çıkan öksürük gibi hastalıkları da gidermeye yardımcıdır.
Elma çayın bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak elmanın ait olduğu meyve ailesine duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Ne sıklıkta tüketebileceğinizi beslenme uzmanına ve doktorunuza mutlaka danışmakta fayda vardır.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri