Kural: Hamuru hazırladıktan sonra vakit kaybetmeden fırına verin. Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez.
Ancak yine de kullanımdan önce tepkime oluşmasını önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, gaz kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede fırına konulmalıdır.
Kabartma tozu; krem tartar, nişasta ve karbonat gibi karışımları içermektedir. Karbonat ise asit içeren bir madde ile karıştırıldığında harekete geçerek karbondioksit kabarcıkları oluşturmaktadır. Bunun doğrultusunda kekin kabarması sağlanmaktadır.
Temizleme Tozu
“Kabartma tozunu temizli tozu olarak da kullanabilirsiniz. Kabartma tozu serpin ve istediğiniz bir eşyayı ovun. Diğer ovmaların aksine yüzeyleri çizmez. Mutfak tezgahı gibi yüzeyleri ise sirke kullanarak temizleyebilirsiniz.
Bir diğer sorun da tarifte kullanılan malzemelerin bayat olması. Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
İlgili 37 soru bulundu
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kabartma tozu karışımını kafa derisine nazikçe sürün. Birkaç dakikalık masajdan sonra, uygulamayı 5 dakika bırakın. Normal suyla durulayın ve kurulayın.
Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir.
Kabartma tozu sadece mutfaktaki değil, kişisel eşyalarınızdaki istenmeyen kokular için de birebir! Spor ayakkabılarınızda istenmeyen kokular için de ayakkabınızın içine kabartma tozu serperek bu etkili malzemeyi koku giderici olarak kullanabilirsiniz.
4. Kural: Hamuru hazırladıktan sonra vakit kaybetmeden fırına verin. Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Yani, karbonat ve kabartma tozunun kabartma işlevi aynıdır. Ancak tarifte kıvam farklılıkları yaratır. Bu yüzden yapacağınız tarife göre seçmeniz daha doğru olacaktır. Eğer kabartma tozu yerine karbonat kullanacaksanız, maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
Öncelikle 3,5 - 4 litre suya ½ fincan kabartma tozu ekleyin. Kokan çamaşırları yaklaşık 2 saat önceden bu suda bekletin. Ardından, makinede yıkarken, durulama bölmesine ½ fincan beyaz sirke ekleyin. Kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
Sodyum bikarbonat veya kabartma tozu, doğası gereği alkali olan beyaz bir tozdur. Beyazlatma özellikleri çok güçlüdür ve dişlerinizdeki ve minenizdeki lekeleri oksitleyerek çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir.
Saç yoğunluğu ve uzunluğuna göre belirleyeceğiniz miktarda kabartma tozunu saç diplerinize serpin. Kısa bir süre bekledikten sonra tozu, hafif masaj yaparak tüm saçınıza dağıtın. Duş alana kadar bekleyip durulayın. Bu formülü düzenli olarak uyguladığınızda saçınızın eskisi kadar yağlanmadığını göreceksiniz.
Kabartma tozu doğal bir temizleyici ve arındırıcı olduğu için, saçınızı kimyasallardan ve daha önce gördüğü işlemlerin kalıntılarından arındırmak için birebirdir. Doğal saç rengi açma yöntemlerinden biri olan kabartma tozu, saçların birkaç ton açılmasına yardımcı olmaktadır.
1 yemek kaşığı karbonatı günlük olarak kullandığınız şampuanınızın şişesine ekleyin ve iyice karıştırın. Şampuanınızla her zamanki gibi saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Şampuanınıza eklediğiniz karbonat, saç derinizin temizlenmesine ve saçlarınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri