Cam kaseye veya cam kase yoksa yatay plastik bir kabın içine bir avuç pamuğu ikiye bölüp yarısını iyice yayın. Fasulyeleri yan yana dağınık şekilde pamuğun üzerine yerleştirin. İkinci parça pamuğu fasulyelerin üzerine kapatın. Fazla bastırmayın ki fasulyeler nefes alabilsin.
Bodur veya yarı sarılıcı olan fasulye yetiştirilirken küçük tohumlardan dekara 6-7 kg, orta iri taneli tohumlardan 7-10 kg, büyük taneli tohumlardan ise 10-12 kg. ekilmelidir. Uygun ekim derinliği killi topraklarda 4-6 cm. arasında olmalıdır. Hafif bünyeli kumlu topraklarda ise bu derinlik 6-8 cm. seviyesine çıkar.
- Pamukta fasulye yetiştirmek için bir avuç pamuğu ikiye ayırın ve cam kasenin içine bir yarısını koyup güzelce yayın. - Daha sonra kuru fasulyeleri pamuğa yan yan olacak şekilde kasenin içinde yerleştirin. Çok dip dibe gelmeyecek şekilde yerleştirin ki fasulyeler şişip filizlenince sorun olmasın.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
İlgili 45 soru bulundu
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli. Fideler 30 cm boylandığında tekrar gübre ile destekleyebilirsiniz.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
7) Fasulyelerin Diriliği Korunmalı
Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Köklerdeki nodüllerin aktif hale gelinceye kadarki dönemde bitkinin gereksinimin karşılanması için 2-3 kg/da saf azotun taban gübresi olarak verilmesi yeterlidir. Fasulye bir baklagil bitkisi olması sebebiyle kendi azotunu kendisi üretir.
Yaz sofralarına çok yakışan, bekledikçe tadı artan nefis bir lezzet. Barbunyayla yapılan versiyonları da olsa en makbüllerinden birisi bombay fasulye ile yapılanı. İçerisindeki soğan, sarımsak, havuç ve patatesle lezzetine lezzet katıyor. Bolca zeytinyağı ve biraz da şekerle adeta şahlanıyor.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
Bundan sonra gelişme yavaşlar ve meyve doldurma döneminde Page 2 hemen hemen durur. Kökler yanlara doğru 65 cm, aşağıya doğru ise 75-100 cm kadar uzayabilir.
Fasulye tohumu çimlenme aşamasında suya az ihtiyaç duyar. Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450mm'dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulye tohumlarını ekeceğiniz zaman toprağın ısısının son derece yüksek olması gerekmektedir. Düşük sıcaklıkta bulunan bir toprağa fasulye tohumu ekildiği takdir de alacağınız verim oldukça azdır. Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda fasulye tohumu ekilmelidir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Fasulyelerde çiçek açıp ilk ürünler görülmeye başladıktan sonra sulama işine de düzenli olarak başlanmalıdır. Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur. 3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır.
Kuru fasulyenin yemek yapılmayıp sadece haşlanması için bir gece önceden suda ıslatılması gerekmektedir. Bir gece önceden suda bekletilen kuru fasulye normal tencerede yaklaşık 1 saatte pişebilir. Fakat kuru fasulye suda bekletilmez ise normal tencerede pişirilmesi çok uzun sürebilir.
Fasulye de verim ülkemizde yıllara göre 110-155 kg/da arasında değişmiştir. Son istatistiklere göre verimin 129 kg/da olduğu bildirilmektedir. Üretim, ekim alam ve verim değişiklerine bağlı olarak yıldan yıla azda olsa değişmiştir. Günümüzde fasulye kuru tane üretimi 225000 ton dolaylarındadır .
Fasulyeler 3 °C'nin altında depolanırsa birkaç gün içinde soğuktan zarar görmektedir. Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar.
Filizlenen fasulyeleri dikkatli bir şekilde toprağa yerleştirin. Fasulyelerin üzerine 3-4 cm olacak şekilde elenmiş toprak ilave edin. Toprağın yüzeyini şeffaf naylon yardımıyla kapatın. Bu süreçte periyodik olarak toprağı nemlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri