Doğalgaz kokusuz bir gaz olsa da çürük sarımsak kokusunu andırır. Buna benzer bir koku duyduğunuzda hemen kapıları ve pencereleri açmalısınız. Kaçak olduğunu çürük yumurta kokusu aldığınızda da anlayabilirsiniz. Kaçak oluşumunun en temel sebebi gaz birikmesinden kaynaklanmaktadır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
BİNA İÇİNDE VE KAZAN DAİRESİNDE GAZ KOKUSU HİSSETTİĞİNİZDE
Panik Yapmayınız ve sakin olunuz. 2. Binanın doğal gaz ana giriş vanasını kapatınız. 3. Ortamı Havalandırmak için bina giriş kapısı ve aydınlığa acılan tüm camları açarak havalandırınız.
- DOĞAL GAZ ACİL için 187'yi, diğer acil durumlar için 112 Acil Çağrı numarasını arayabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Gaz kaçağı anlayabilmek için; tüplerin ocaklara bağlandığı hortumlarına ve başlık kısımlarına (veya kaçak olduğundan şüphelendiğiniz başka yerlere) köpürttüğünüz sabunu sürünüz. Gaz kaçağı olan yerden hava gazı çıkarıp sabun köpüklerini şişirecektir.
Bulaşık deterjanını bir su ile karıştırın ve köpürtün. Şüphelendiğiniz bağlantı noktalarına uygulayın ve gaz kaçtığını gösteren kabarcıklar olup olmadığına kontrol edin. Gaz kaçağı bulmanın en kesin yolu doğal gaz kaçak dedektörü kullanmaktır.
Kombiden gaz kokusu gelmesi durumu önemli sorunlar teşkil edebilir. Gaz kokusu geldiğinde kombinizi kapatarak yetkili servise başvurmanız gerekir. Kokuyu gidermek için müdahalede bulunmadan servisi beklemelisiniz. Kombi bakımının düzenli olarak yapılması böyle bir problemin yaşanmasını engeller.
Çürük yumurta gibi bir koku alındığı zaman doğalgaz kaçağından bahsedilebilir. Doğalgaz kaçağı koku dışında eve taktıracağınız dedektör aracılığı ile de anlaşılabilir. En güvenli yol da aslında budur.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir. Kombiden gelen gaz kokusu genellikle vanalardan, bağlantılardan ve gaz valfinden kaynaklanır.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
Belirli gıdalara karşı hassasiyetiniz veya reaksiyonunuz varsa, gazınız kötü kokuya sahip olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı olan kişiler, karbonhidrat laktozu parçalayamazlar. Sonuç olarak, bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından çürütülür. Bu da kötü kokulu gaz oluşumuna neden olur.
GAZ KOKUSU ALIRSANIZ NE YAPMALISINIZ? Evinizde ağır bir gaz kokusu alırsanız;- Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatın,- Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayın,- Ana vanayı kapatın,- Elektrik düğmelerine dokunmayın, ekipmanlarını açıp kapatmayın. Fişten çekmeyin,- Sigara içmeyin.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
Gaz vererek sızdırmazlık testi, doğalgaz ile yapılır ve kontrol etmek için sabun köpüğü kullanılır. Test sırasında personelin gaz beslemesini kontrol etmesi gerekir. Gaz kaçağı olan herhangi bir nokta olduğunda, orada kabarcık oluşumu görülür. Böylece kolay bir şekilde gaz kaçağı olan nokta tespit edilir.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız. Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayınız.Daha hızlı havalandırmak için süpürge kullanabilirsiniz. Ana vanayı kapatınız. Elektrik düğmelerini kullanmayın, hertürlü elektrikli cihazı açıp kapamayınız, fişten çekmeyiniz.
Hermetik veya bacalı doğalgaz sobasından gaz kokusu geliyorsa yetkili servis elemanı önce soba brülör bağlantı flexini kontrol eder. Doğalgaz sobası kazanında çatlak olup olmadığı kontrol edilir. Doğalgaz sobasının tüm rakor bağlantılarının sızdırmazlık kontrolü yapılır.
Hava ve Doğalgazın Karışımı: Sızın sonrasında alana yayılan gaz, hava ile birbirine karışır. Bu karışım belli bir orana geldiğinde (5-15) patlama tehlikesi oluşur. Kıvılcım / Ateşleme: Sızıntı sonrasında hava ile karışan doğalgaz sıkışır ve en ufak bir kıvılcım ya da ateşleme sonrasında patlama gerçekleşir.
250 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Doğalgaz Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Doğalgaz Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Ocağımdan Gaz Kokusu Geliyor/Gaz Kaçırıyor, Ne Yapmalıyım? Ocağınızdan gaz kokusu geliyor veya gaz kaçırıyorsa mutlaka ocak servisi çağırmalısınız. Ocak servisi gelene kadar ocağınzıın gaz bağlantı vanalarını kapatıp fişini çekiniz. Elektrik kablosu arızalı ise ocağınızı çalıştırmayın.
Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır. Yetkili Aygaz bayiniz çağırılmalı ya da 444 4 999 Aygaz İletişim Hattı aranmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri