Doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanılmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmelidir.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder. O nedenle ne kadar emzirmek istiyorsanız bebeğinizi emzirin.
Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
1-3 yaş arasındaki çocukların günde 2 su bardağı süt, daha büyük çocukların ise her gün 2 su bardağı süt ve mümkünse 1 porsiyon sütlü ürün tüketmesi gerekmektedir.
Devam sütü kaç yaşına kadar verilir? Bebekler devam sütünü 3 yaşına kadar kullanabilirler. İlk 6 ay 1 numara, 6-9 ay 2 numara, 9-12 ay 3 numara, 1-2 yaş 4 numara, 2 yaşından sonra ise 5 numara mama kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
İki yaş sonrasında da emzirilen çocuklar üzerinde çok az araştırma yapılmış olmasına rağmen, eldeki veriler anne sütünün değerli bir besin kaynağı olduğunu ve hastalıklardan korunmadaki faydalarının emzirme süresince devam ettiğini gösterir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Sütün boy uzamasını sağlayacak etkisinden faydalanmak için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına da destek verir. İçerisinde kalsiyum bulunan süt ürünleri grubunda yoğurt, ayran ve peynir bulunur.
İleri yaşlarda anne sütünün yerini inek sütü veya keçi sütü alır. Süt içmek boy uzatır. Bunu destekleyen pek çok çalışma vardır. 9-20 yaşlarında kız ve erkek çocuklarda düzenli süt içimleri 3 yıl boyunca takip edilmiş ve süt tüketimiyle doğru orantılı olarak boy uzamasının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiştir.
Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
Kesilen süt nasıl anlaşılır kaynatılan sütün kesildiğini nasıl anlarız diye merak ediyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz; Sütün aşırı şekilde koyulaşması, Sütün yoğurt kıvamında görülmesi, Kısık ateşte ısıtılan sütte dipte çökme ve topaklaşma görülür.
Eğer karşı çıkarsa aşamalı olarak sütü azaltın. Her 2 gecede 1 biberonun içindeki sütü 25-30 ml azaltarak içine su ekleyin. Biberondaki süt 50 ml kaldığında artık sadece bardaktan su vermeyi teklif edebilirsiniz. Suyu biberondan vermemeye dikkat edin.
Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük. 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük. 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük.
6. Aydan itibaren yoğurt ise bebeklere başlanmaktadır. Yoğurdun hazmı kolaydır ve sütün mayalanmış şeklidir. Yoğurdun evde hazırlanması da daha sağlıklı ve faydalıdır.
Emzirmeyi Bıraktıktan Sonra Süt Ne Zaman Kesilir? Bebek anne sütü almayı bıraktıktan sonraki belli bir süre anne sütü üretimi devam eder. Bu süre annenin hormonal dengesine göre değişir. Genellikle 3 ay boyunca annenin süt üretiminin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz.
Kasların gelişip güçlenmesini ve miktarını artırmakla birlikte boy uzamasını destekleyici özelliği bulunmaktadır. Her gün 60 gram tüketilmesi önerilmektedir. Pekmez de Kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Enerji vermesiyle bilenen pekmez, çocuk gelişimi açısından da önem teşkil etmektedir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Sütün Zararları
Her faydalı besinin faydası olduğu gibi zararı da bulunmaktadır. Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır.
İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmelidir.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
Ayrıca çok ilginçtir ki bebeğinizi emzirdikten sonra daldığınız uyku da daha verimli oluyor. Ve mama verirken harcadığınız süreye göre emzirmek 1 gecede 45 dakika daha fazla uyumanızı sağlıyor. Yani aslında bebeğiniz sizi emerek size daha güzel bir uyku da hediye etmiş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri