Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
“Katı pekmez” Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tokat'ta ise üzümün yumurtayla karıştırılmasıyla elde edilir.
Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Katı pekmez, tek başına tüketilebileceği gibi çok bilinen bir yol olmayan meyve suyuna karıştırılarak da tüketilebilir. Fındık ve badem gibi kuruyemişlerle birleştiğinde muazzam bir lezzet haline gelen pekmez, bu şekilde de tercih edilebilir. Ayrıca ekmek üzerine sürülerek de yenebilir.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir.
İlgili 36 soru bulundu
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Pekmez ve unu önce pişireceğimiz tencerede karıştırıyoruz pürüzsüz hale gelince 2 su bardağı suyu ekliyoruz ve ocağa alıyoruz kaynayana kadar karıştırıyoruz. Eğer kaynamaya başlayınca çok koyu bilirse biraz daha ılık su ekleyip açabilirsiniz. Çırpıcı ile yaptığınızda düzelecektir.
Evet, pekmez doğal bir gıda olduğundan hava ile temasa geçince bozulabilir. Uzun süre yenilmeyen pekmez, sıcak ortamda saklanan pekmez bir süre sonra bozulur. Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne ve kokusuna bakmalı eğer anlaşılmıyorsa son olarak tadına bakmalıdır.
Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır. %80'in üzerinde kalsiyum karbonat içeren beyaz görünümlü pekmez toprağı 100 kg şıraya 1-1,5 kg katılır. 5-10 dakika kadar kaynatılır.
Pekmez toprağı kullanmadan pekmeze kıvam ve tat kazandırabilmek için şu yöntemler kullanılabiliyor: Şıranın içine doğrudan saf kalsiyum karbonat eklenerek pH dengesi sağlanabiliyor. Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor.
Pekmezin üzerinde ince bir küf tabakası oluşması pekmezin bozulduğu anlamına gelir. Genellikle bozulmanın ilk evrelerinde pekmez köpüklenir. Açık kahverengi ya da sarı renkte bir köpük pekmezin üzerini kaplar. Sonrasında pekmezin rengi koyulaşmaya başlar.
Katı pekmez , pekmez hazırlanırken fazla kaynatılması ya da uzun süre beklemesi sonucunda oluşan bir durumdur ve pekmezin besin değerinden bir şey kaybetmez. Özellikle birçok yörede saklamanın daha kolay olduğu ve daha az yer kapladığı için pekmez bilerek fazla kaynatılır ve katılaşması sağlanır.
Belen yöremize bağlı Kömürçukuru köyünde yetişen iri ve beyaz üzümlerle yapılan muhteşem bir tat. Birinci sınıf üzümlerin taş değirmenlerde ezildikten sonra üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir. Pekmezi buzdolabında saklamak mümkündür.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Derince bir tencereye sütü, nişastayı ve toz şekeri ekleyin ve ocağın altını açın. Sürekli karıştırarak göz göz kaynamaya başlayana dek pişirin. Yoğunlaştığında ateşten alın ve servis kaselerine paylaştırın. Soğuduktan sonra üstlerini cevizle süsleyin ve buzdolabından dinlendirdikten sonra servis edin.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Özellikle de keçiboynuzu pekmezi, pekmezlerin en şifalısı olarak değerlendirilmektedir. İçerdiği gallik asit akciğerlere etkisi bulunan güçlü bir antioksidandır. Astım hastalarına tavsiye edilmektedir. Bronşit hastalarına ve öksürük sıkıntısı olanlara da iyi gelmektedir.
İlçedeki bağlardan hasat edilen beyaz üzümün, dağdan getirilen killi toprakla karıştırılmasıyla suyu çıkarılıyor. Kovalara doldurulan toprak karışımlı üzüm suyu, "kestirme" denilen yöntemle kazanlarda ısıtılıyor. Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor.
Birinci uygulamada pekmez toprağı üzümlerin üzerine serpilerek pres edilir. Elde edilen şıra da 10-15 dakika süreyle 50-60oC'da kestirilerek, 4-5 saat bekletilerek asiti azaltılır. Diğer uygulamada ise presten alınan şıranın 50-60oC'de 10-15 dakika kaynatılıp pekmez toprağı ilave edilerek kestirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri