Battal fasulye büyük taneli, yassı ve böbrek şeklindedir. Bombay fasulye oval, şişkin yapıda ve çok iri tanelidir.
Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır. İçinde fasulye taneleri varla yok arasındadır. Aynı şekilde yemeklerde kullanılan çalı fasulyesi ayrıca konserve için de çok uygundur.
Fasulye henüz yeşilken dalından toplandığında çalı fasulyesi ya da boncuk Ayşe adını almaktadır. Taneleri daha iri olan fakat tanelerini çıkarmadan yeşil şekilde pişirilen fasulyeye boncuk Ayşe adı verilmektedir. Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır.
Göynük Bombay Fasulye tanelerinin beyaz ve çok iri (büyük), ovalimsi şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır. Ayrıca bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
İlgili 39 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
Battal Fasulye tane renkleri beyaz ve şekli dolgunca yassı olan , delik açıklığı 9mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren iri taneli fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyesi olup, yurtdışında “Giant Beans” olaran adlandırılan iri fasulye grubundadır.
İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir. Tesislerimizde boylama, taş ayırma, hafif tane eleme, renk ayırma işlemlerinden geçerek hazır hale gelmektedir.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğine uygundur.
Yuvarlak şekilli bu özel fasulye çeşidinin, her kalemde üç ya da dört adet tane bulunmaktadır. Suda güzel bir şekilde şişen İspir fasulyesi, pişince genellikle kabuk atmaz. Kuru fasulye sevmeyenlerin de mutlaka denemesi gereken bu lezzet, diğer türlere oranla daha çabuk pişme özelliğine de sahiptir.
Gina (Bodur Fasulye) Gina orta erkenci yassı oturak fasulye çeşididir. Çok yüksek verim potansiyeline sahip, orta yeşil renkli fasulye çeşididir. Yaklaşık 16-17 cm uzunluğunda ve 1.7-1.8 cm eninde kılçıksız baklalara sahiptir. Yüksek kaliteli baklalara sahiptir ve hasat periyodu uzundur.
NAZENDE (OTURAK)
Erkenci, yüksek verimli oturak fasulye çeşididir. Baklalar yeşil renkte olup, yassı düzgün ve kılçıksızdır. Bakla daneleri taze olum döneminde belirgindir. Baklalar 15-17 cm boyunda 1,8 cm enindedir.
Badalan fasulyemiz tam kuru olmamış ama kuruya yakın bir fasulyedir. Özellikle kuru fasulye yemeği yapmak isteyenlerin başka çeşitleri 1-2 saat kaynatması gerekiyor ama bizim fasulyemiz 15 dakikada pişiyor. Lezzeti ve tadı diğerlerinden farklı. Talep oldukça mahallemizde üretimi artırmaya çalışıyoruz.
Ayşekadın taze fasulye, çalı fasulyesine göre daha kalın ve etli, boncuk fasulyeye göre ise daha uzundur. Alışılagelen zeytinyağlı versiyonu olsa da yaz türlüsü, sote sebze gibi tariflere akılda kalan kendi tadını bırakır, kuzu/dana etli versiyonu da yapılır.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Tarım Kredi Sıra Fasulye, ufak taneli bir fasulye türü olarak kuru fasulye yapımında kullanıma uygundur. Kendine has tatlı bir lezzete sahip olup, ülkemizde en sık tüketilen kuru fasulye cinslerindendir. Fasulyenin daha iyi pişmesi için bir gece önceden suda bekletilmesi önerilir.
Horoz fasulyesinin cinsi gereği çabuk pişiyor. Bu yüzden düdüklü tenceresi olmayıp kuru fasulye yapmak isteyenler için ideal. Ayrıca düdüklüde yemek hızlı piştiği için lezzetli olmuyor. Tencerede kısık ateşte ağır ağır pişen yemek çok daha lezzetli oluyor.
Başlama zamanı Kuru Lima fasulyesini bir tavada soğuk su ve bir tutam tuzla beraber 24 saat bekletin. 24 saat sonra bir kevgir içinde fasulyeleri süzün ve 3 litre su ile büyük bir tavaya ekleyin. Yüksek ateşte kaynatın ve ardından yumuşayana ve tamamen pişene kadar 2 saat kısık ateşte pişirin.
Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir.
Lami, 'taze fasülye' (Rize), lamli 'taze fasülyenin incesi ve genişi; ince ve geniş olan her şey” (Akçaabat) anlamlarına gelmekteydi.
Tencerenin içine önce soğanlar konur. Sonra üstüne taze fasulyeler ve fasulyelerin de üstüne domates, sarımsak, tuz ve zeytinyağ konur. 1 çay bardağı su ve yarım limon da eklenerek tencerenin kapagı kapatilir. Hic karıştırmadan 1 ya da 1. 5 saat kısık ateşte pismeye bırakılır.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya un haline getirilerek farklı şekilde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri