Sual: Evde kedi köpek, tavşan, bülbül, kanarya gibi kuşları beslemek ve akvaryumda balık beslemek caiz midir? Evde kedi, kafese alışmış kuşları, akvaryuma alışmış balıkları beslemek caizdir, köpek beslemek caiz değildir. Çiftlik gibi yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir ihtiyaç için beslenebilir.
Söz konusu iddia fetvaya değil, kuran kursu ders programının içeriğine dayanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir.
“Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
İlgili 15 soru bulundu
Gecikti. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil –aleyhisselâm-: "Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz", cevabını verdi.
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) köpeklerle ilgili olarak bir çok beyânlarda bulunmuştur. Burada o hadislerden sâdece iki tanesi yer almaktadır. Bu iki hadis, köpek beslemeyi birkaç istisna dışında yasaklamaktadır. Bu istisnalar koyun köpeği, av köpeği ve ekin köpeğidir.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Yapılan araştırmalara göre köpeklerin üzgün bir surata benzeyen bakışlarına neden olan şey göz çevresindeki kaslar. Göz çevresindeki kasların evrim geçirmesiyle tıpkı insanlar gibi sevimli ve üzgün bir görünüme sahip olabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin ataları olan kurtlarda bu özelliğin olmadığını belirtiyor.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
İslâm bilginleri, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğu, ihtiyaç olmadığı halde evde köpek beslenmesinin ise doğru olmadığı görüşündedirler.
Evde kedi, kafese alışmış kuşları, akvaryuma alışmış balıkları beslemek caizdir, köpek beslemek caiz değildir. Çiftlik gibi yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir ihtiyaç için beslenebilir.
Kuran'da Köpek aleyhine bir ifade olmadığı gibi Kehf suresinde köpeğin insanın dostu olduğu ifade edilir yine başka bir ayette avlanırken Köpeklerden faydalanılabileceği de belirtilir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır. İşte kedilerin Müslümanlar'ın hayatındaki yerine dair bilgiler. Kedi beslemek sünnettir.
Dinen evde köpek beslemek
Köpek beslemek günahtır diyemeyiz ancak evin içerisinde köpek beslemek dinen uygun değildir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz bundan men etmişlerdir. Korunma amaçlı evin dışında ,bahçede köpek beslenebilir. Acak hiç bir amacı olmaksızın evde köpek beslemek caiz değildir.
MUTSUZ KÖPEK TEMASTAN KAÇINIR
Uykuları yüzeysel olur. Uyku esnasında sık uyanıp sürekli yer değiştirirler ve rahatlar bir vücut diliyle uyumazlar. Oyun ve ikili diyaloglara ilgisiz, isteksiz davranırlar. Göz kontağından kaçınır ve temas isteğini reddederler.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Köpekler bazen aşkla bakar; bizler de bunu hisseder ve onlara bakarız. Onları sevgimiz ve şefkatimizle ödüllendiririz, bu bakışlar köpeğiniz ve sizin aranızdaki bağı geliştirir. Köpek bakışları genellikle sevgi dolu veya istekli olsa da, bazen daha olumsuz duyguları ifade edebilirler.
Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor. Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.
Hanefi mezhebine göre köpeğin kuru vücudunun elbiseye temasında bir sakınca yoktur; namaza da engel değildir. Ancak Şafi mezhebine göre köpeğin değdiği her yer necistir, yıkanmadan namaz kılınmaz.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi, onların pis kokmaları, pislik yemeleridir.
Kur'an-ı Kerim'de eğitilmiş köpeğin tuttuğu hayvandan yiyiniz ayeti bulunur. Fakat köpeğin dokunduğu yerin yıkanması gerektiği belirtilmemiştir. Bu nedenle köpek salyası necis olarak kabul edilmemektedir. Köpeğe dokunmak abdesti bozan bir durum değildir.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri