Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
Şikayetin kabul edilmesi durumunda ise evcil hayvanın apartmandan tahliye edilmesi için icra kararı çıkartılır. Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Ev hayvanı beslemek bir suç ya da kabahat değildir.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Dava açılmadan, sadece apartman sakinlerinin imzası toplanarak evcil hayvanın tahliye edilmesi istenemez. Mahkeme kararı bulunmadan herhangi bir yetkili veya zabıta evcil hayvanı evden çıkarma yetkisine sahip değildir.
Yargıtay'ın kararına göre, mevzuatta yasak olmamasına rağmen apartman veya sitenin yönetim planında 'Hayvan beslenemez' ibaresi varsa, binadaki bağımsız bölümlerde kedi-köpek beslenemeyecek.
1-Köpeğin sahibini, hayvanın aşırı ses çıkartması nedeni ile zabıtaya şikayet edin. (Telefon ile yardımcı olurlar ancak elinizde belge olması sonraki aşamalarda işinize yarar o yüzden her türlü müracaatınızı yazılı yapmanızı öneririm.) 2-Zabıtanın idari para cezası yazıp yazmadığı, işlem yapıp yapmadığını takip edin.
Havlama sesinden dairemde oturamaz oldum. Ne yapabilirim?" sorusuna cevap veriyor. Apartmanda köpek besleyen, apartman kurallarını ihlal etmediği sürece şikâyet edilemez.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
Alo 153 hayvan barınağı, mahallemizde başıboş gezen bir sürü köpek var.
Şikayet sonrasında ise hayvan koruma amaçlı ekipler gelerek köpeğinizi inceleyerek şikayetin haklılığın ölçer. Eğer köpeğinize iyi bir bakım gösteriyor, ona şiddet uygulamıyor iseniz köpeğiniz size bırakılarak gidilir.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
Bu noktada müşterek alanda hayvan besleyen kişinin diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde rahatsızlık verildiği iddiasıyla ilgili kat malikleri mahkemeye başvurmak suretiyle söz konusu alanda hayvan barınmasını ve beslenmesini engelleyebilecektir.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
-Öncelikle şunu bir bilelim: Kimsenin sahipli hayvanı, öyle ihtarname ya da site/apartman toplantısında alınan bir karar ile attırılamaz. Belediye zabıtasının kararı ile ya da imza toplanarak da hayvanların tahliye edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Tahliye edilecek hayvan için mutlaka mahkeme kararı gerekiyor.
Apartmanda kedi-köpek beslemek kanunen yasak değil. Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat: Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.
Köpeğiniz havlamaya bir son verene kadar onu görmezden gelin. Havladığında ona ilgi göstermemek, havlayarak istediğini alamayacağını anlamasına yardımcı olabilir. Ona dokunmayın, onunla konuşmayın, hatta göz göze gelmeyin. Sonunda sessiz kaldığında bir nefes alın ve tekrar en sevdiğiniz dostunuza ilgi gösterin.
ALO 181'DE HEDEF VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir. Bu şekilde zabıta ve polise gürültü şikayeti yapıldığında, yetkililer gürültü yapan komşuya gerekli cezayı keserler.
Bu noktada apartman ve bahçelerinde sahipsiz hayvanları beslemek hukuka uygundur. Hatta bu duruma yönelik her türlü yasaklamalar hukuka aykırıdır, hükümsüzdür. Çünkü apartman yönetim kurulunun bu yönde karar verme yetkisi yoktur.
Köpek beslemek günahtır diyemeyiz ancak evin içerisinde köpek beslemek dinen uygun değildir. Peygamber (s.a.v) Efendimiz bundan men etmişlerdir. Korunma amaçlı evin dışında ,bahçede köpek beslenebilir. Acak hiç bir amacı olmaksızın evde köpek beslemek caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Evcil hayvanların kimliklendirilmesine ilişkin detayları açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvanlarını terk eden kişilere yeni yıldan itibaren 6 bin 72 lira, 31 Aralık'a kadar kimliklendirmeyenlere ise 3 bin 642 lira idari para cezası uygulanacağını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri